Hopp til innhold

Seksdobler elevtallet når flyktningene kommer

Barneskolen i Neiden i Finnmark går fra fem til over tretti elever neste mandag. Da har flyktningene fra det lokale asylmottaket sin første dag på norsk skole.

Elever ved Neiden skole

Martin og Isak får 27 nye skolekamerater neste mandag. Men de skal bare ha gym og andre praktiske fag sammen med flyktningene.

Foto: Ida Karine Gullvik

– 27 stykker på en gang er veldig imponerende når det har vært bare fem elever veldig lenge, sier Nina. Åtteåringen utgjør hele 3. klasse på Fossheim skole i Neiden. Snart skal hun få selskap av mange flere, både i klasserommet og i skolegården. Mandag er det første skoledag for barna fra mottakssenteret i Neiden.

Silja Støyva Arvola

Rektor Silja Støyva Arvola låser opp andre etasje og forbereder storinnrykk.

Foto: Ida Karine Gullvik

Nå sørger rektor Silja Støyva Arvola for at alt blir gjort klart til de nye elevene. Hun må finne flere lærere og åpne de delene av skolen som til nå har vært stengt.

– Vi tar andre etasje i bruk. Det har vi ikke gjort på noen år, så det er jo veldig artig.

Skilles i norsk, men spiller sammen

For Arvola selv var det et lite sjokk å få vite at elevmassen skulle vokse så voldsomt, med nye elever som snakker både arabisk, pashto og dari.

– Gud hvor heldige vi er som får lov til å prøve oss. Men det er jo en lakmustest på om vi klarer å drive en stor og god skole. Det skal være bra både for elevene vi allerede har her og for de nye som kommer til.

– Nå blir ungene fra Neiden en minoritet på sin egen skole. Hvordan skal dere ivareta deres norskopplæring oppe i alt det andre?

– Vi kommer til å ha tre grupper, der den ene gruppa består av de fem elevene vi har nå. I kroppsøving, kunst og håndverk og musikk skal vi se om ikke de skal treffes. Når friminuttene, matpausen og noen fag er felles, tror vi det blir bra.

Raia

Raia (14) fra Libanon er flink i matte, og drømmer om jobb i oljebransjen.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Vil bli oljeingeniør

På Neiden mottak, et lite stykke unna, er det mange som gleder seg. Ungene har allerede vært på skolen én gang, på en akedag før jul.

– De har gått og ventet siden akedagen, forteller mottaksleder Heidi Mathilde Olsen. På transittmottaket er det 98 mennesker, 32 er barn i skolepliktig alder.

Nastaran og Negar

Nastaran og Negar kan litt norsk, blant annet «jeg er glad».

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Jeg er veldig glad for å lære norsk. Jeg vil lære petroleums-engineering når jeg blir stor, sier Raia (14) til NRK på godt engelsk.

– I Libanon var jeg veldig flink i matte, sier hun ubeskjedent.

Begynne med sisten

Noen har allerede begynt norskopplæringen sin i det små.

– Jeg heter Negar. Jeg heter Nastaran, kommer det fra to afghanske jenter. De har laget en liten bok med de norske ordene og setningene de nå kan til nå. «Jeg er glad» er en av dem.

Borte på skolen har åtte år gamle Nina sin egen plan for integrering gjennom lek.

– Jeg tror vi må begynne med sisten, for det er det de kan mest.

Elever ved Neiden skole

Nina satser på å leke sisten for å integrere nye skolevenner. Her er hun med Mico og Linea.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK
Neiden oppvekstsenter / Fossheim skole

Neiden oppvekstsenter/ Fossheim skole

Foto: Ida Karine Gullvik

Flere nyheter fra Troms og Finnmark