Se solformørkelsen direkte

Fredag 20. mars skaper månen nattemørke midt på dagen. NRK sender direkte fra Longyearbyen på Svalbard klokka 10.

Se solformørkelsen igjen

– For å få med deg den totale solformørkelsen må du enten være på Færøyene eller på Svalbard. Vi vil gi folk som ikke er så heldige å være en av disse plassene muligheten til å oppleve formørkelsen, sier NRKs Gunn-Mari Eliseussen.

Hun skal være programleder i Longyearbyen for den to timer lange TV- og nettsendingen på NRK1 og nrk.no.

  • Merk gjerne dine bilder av solformørkelsen med #yrno

English version: Watch the solar eclipse March 20th in Svalbard (no speak – just video of the eclipse)

Solformørkelse på Svalbard

60 år siden sist

– Dette er en stor hendelse som det er interesse for over hele verden. NRK Troms har i NRK ansvaret for å dekke Svalbard, sier distriktsredaktør Pål Hansen.

På formiddagen fredag 20. mars vil folk over hele Norge få muligheten til å få med seg en nær total solformørkelse Det er 60 år siden vi hadde en tilsvarende formørkelse i Norge.

I Longyearbyen vil solformørkelsen være total i tre minutter. Da vil det bli nattemørke midt på dagen, og kanskje titter både stjerner og nordlys fram.

Hva er solformørkelse
Foto: Grafikk: Marco Vaglieri / NRK

– Værmeldinga lover godt, så det kan bli spektakulære bilder. Dette er noe alle bør få med seg, sier Hansen.

Sola i hovedrollen

I tillegg til vakre bilder av sola, skal sendinga også fylles med gjester, blant dem Ragnhild Schrøder Nisi og Pål Brekke. Hun har doktorgrad i romfysikk og er selverklært nerd. Han jobber ved Norsk Romsenter og har doktorgrad i solfysikk.

– Vi kommer også til å snakke med folk som har reist fra hele verden for å få med seg denne formørkelsen, og folk i Longyearbyen som blir invadert av flere tusen entusiaster, sier Eliseussen.

Se solformørkelsen fra Færøyene (ekstern video):

Men det er sola som er hovedpersonen, og programlederen gleder seg til opplevelsen.

– Det blir min første tur til Svalbard, og jeg gleder meg veldig til å få med meg en sånn unik hendelse. Jeg tror vi vil få noen fantastiske bilder, både av folkelivet og det spesielle lyset over et snødekt landskap uten vegetasjon, sier hun.

I tillegg til TV-sendingen med gjester kommer NRK også til å sende hele solformørkelsen fra start til slutt på nett-TV. Den varer i litt over to timer.

Solformørkelse
Foto: NRK

Nyheter fra Troms og Finnmark