Hopp til innhold

Se hvordan de enorme snømassene flytter husene

Se hvordan snømassene flytter husene og kampen om å overleve snøskredet. – Det er helt forferdelig, og jeg begynte å gråte da jeg så ødeleggelsene, sier fotografen til NRK.

En fotograf fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk på Svalbard

SE VIDEO: Se stillbildene som viser snøskredets herjinger ved Longyeardalen på Svalbard lørdag formiddag.

En fotograf, som ønsker å være anonym, fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk ved Longyeardalen på Svalbard i formiddag.

Bilder NRK har fått tilgang til viser øyeblikkene like før og etter snøskredet. I løpet av intensive sekunder flytter snømassene på husene flere meter og flere løper desperat ut for å redde livene sine.

Fotografen var i området i formiddag og tok bilder av snømassene etter nattens kraftige storm. Mannen gikk i veien på nedsiden av bebyggelsen, og så plutselig lysene slukne og husene fare voldsomt nedover fjellsiden.

– Jeg var bare noen minutter unna å bli tatt selv. Det er helt forferdelig, og jeg begynte å gråte da jeg så ødeleggelsene. Da sluttet jeg å ta bilder og løp bort dit, sier mannen til NRK.

Snøskred på Svalbard

SVALBARD: Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk.

Foto: Marius Lubbe / NRK

Mann i 40-årene omkom

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter snøskredet. Fem personer som ble skadd i snøskredet i Longyearbyen, inkludert to alvorlig skadde små barn, flys til Tromsø.

Bildene før snøskredet gikk fra byfjellet Sukkertoppen og ned mot bebyggelsen på østsiden av Longyeardalen lørdag formiddag, viser snødekte hus på rekke og rad og biler inni snøen.

Sekunder etter skredet ser man at flere spisshus er revet bort og knust i hverandre. På bildene kan man også skimte flere personer, som har løpt ut og kjemper mot naturkreftenes ødeleggelser.

– Jeg gikk gjennom katastrofeområdet, og gikk umiddelbart i gang med redningsarbeidet, sier mannen.

Snøskred

ETTER SNØSKREDET: Bilder NRK har fått tilgang til viser øyeblikkene like etter snøskredet. I løpet av noen få sekunder ble flere hus revet bort og knust av snømassene.

Foto: Privat

Minst ti hus ble rammet

Snøskredet gikk ved 11-tiden etter en fredag kveld og natt til lørdag - med det verste uværet på Svalbard på 30 år. Minst ti hus ble rammet av skredet.

Skredet gikk fra Sukkertoppen, et fjell som er 371 meter høyt, som ligger på østsiden av Longyeardalen. Mye av bebyggelsen i Longyearbyen ligger i dette området.

Alt av tilgjengelig mannskap ble mobilisert i redningsaksjonen, og mange jobbet på spreng for å få oversikt over om det er flere skadde etter skredet.

Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Snødekte hus på Svalbard

FØR SNØSKREDET: Bildene før snøskredet viser snødekte hus på rekke og rad og biler som inni snøen.

Foto: Privat

– Gjorde sterkt inntrykk på meg

Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Statsminister Erna Solberg følger situasjonen på Svalbard nøye. Hun sier at bilder av de ødelagte husene har gjort et sterkt inntrykk på henne.

– Mine tanker går til alle som er rammet av snøskredet. De burde vært spart for en slik katastrofe, sier statsministeren til NRK.

Solberg berømmer alle som har deltatt i redningsarbeidet og beredskapen på Svalbard.

Redningsmannskaper arbeider for fullt etter skredet på Svalbard.

SE VIDEO: Et krevende redningsarbeid fortsetter ved Longyearbyen på Svalbard etter at et stort snøskred gikk i området.