Hopp til innhold

Ruweyda håper på svar om sin savnede bror

Snart to år er gått siden Abdullahi Dayib Mohamud forsvant uten et spor i Hammerfest. I to dager har politiet gravd etter ham i Hammerfest, men de har nå avsluttet søket utenfor idrettshallen.

HÅPER PÅ VISSHET: Du vet at døden er noe som skjer med alle. Men ikke å vite er det vanskeligste, sier Ruweyda Dayib Mohamud.

HÅPER PÅ VISSHET: Du vet at døden er noe som skjer med alle. Men ikke å vite er det vanskeligste, sier Ruweyda Dayib Mohamud.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Politiet har ikke gjort noen konkrete funn. Det forteller leder for taktisk etterforskning hos politiet i Finnmark, Torstein Pettersen, under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Politiet har besluttet å stoppe søket utenfor idrettshallen, men avslutter ikke letingen etter Abdullahi Dayib Mohamud.

– Vi har undersøkt et avgrenset område som vi har ansett som interessant. Området var på forhånd undersøkt med teknisk utstyr som ga et utslag på at noe ligger i grunnen. Vi har også hatt en kriminalsøkshund som har gjort en markering på samme sted tidligere i høst, sa Pettersen.

– En markering fra en kriminalsøkshund er ikke en fasit på noen som helst måte, men det er en god indikator og kan bruke til hjelp og beslutningsstøtte i de videre søkene.

Pettersen vil ikke si om tipsene knyttet til idrettshallen er styrket eller svekket etter at det ikke ble gjort funn torsdag.

– Vi har valgt å grave i et ganske avgrenset område. Det er fortsatt et stort område utenom. Vi må trekke oss tilbake og vurdere ytterligere.

Torstein Pettersen, leder for taktisk etterforskning hos politiet i Finnmark, ber om tips fra publikum i forsvinningssaken.

Torstein Pettersen, leder for taktisk etterforskning hos politiet i Finnmark, ber om tips fra publikum i forsvinningssaken.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Ifølge Pettersen har de ingen grunn til å tro at Abdullahi kan befinne seg i området som er bebygd.

Etter at politiet tidligere har holdt alle muligheter åpne, anser de det nå som en kriminalsak.

– Vi tror fortsatt at han er utsatt for en kriminell handling, og at denne handlingen er forsøkt skjult. Dette er fortsatt hypotesen vi jobber etter. Vi vil også etterforske potensiell medvirkning til handlingen, eventuelt forsøk på å bidra til å tilintetgjøre bevis eller fjerne og utslette spor.

Politiet er interessert i tips angående forsvinningen. De ber alle som har informasjon om å ta kontakt.

– Vi tror fortsatt at Mohamud er utsatt for en kriminell handling og at handlingen er forsøkt skjult.

Se pressekonferansen her:

Håper på svar

Abdullahis søster håper at politiet kan gi familien visshet om hva som har skjedd.

– Det har vært to veldige tøffe år, men jeg håper at jeg en dag kommer til å finne ham. Det er det som får meg til å gå videre, sier Ruweyda Dayib Mohamud (25).

– Det var en ekkel følelse, sier Ruweyda om det politiet fortalte henne i begynnelsen av denne uka: De ville grave etter den savnede broren hennes.

Arbeidet startet ved idrettshallen på den såkalte Prærien i Hammerfest onsdag. Torsdag kom Kripos med hund til stedet for å bistå.

Så sent som i april sa politiet at de sto på bar bakke.

De holdt alle muligheter åpne: Abdullahis forsvinning kunne være frivillig, han kunne ha tatt sitt eget liv, vært utsatt for en ulykke – eller offer for noe kriminelt.

Onsdag opplyste politiet at det siste var mest sannsynlig.

Hund søker etter savnede Abdullahi Dayib Mohamud i Hammerfest.

Hundefører Bjørn-Cato Hjemsæter og kriminalsøkshunden «Ylvis» søker etter savnede Abdullahi Dayib Mohamud i Hammerfest.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Flyttet hjem da broren forsvant

– Hvis de finner ham, betyr det 100 prosent sikkert at han er død. Men det viktigste er å få svar. Hvis han ligger der, er det bedre å vite det enn å ikke vite det. Slik er min mentalitet akkurat nå.

Ruweyda er eldst i søskenflokken på åtte. Hun forteller at hun bodde i Hammerfest før hun reiste til Stavanger for å studere. Da lillebroren forsvant, 21 år gammel, flyttet hun tilbake.

– Jeg kunne ikke fortsette livet mitt uten å vite hvor broren min er eller hva som skjedde med ham. Jeg er her til jeg finner ham.

– Jeg kan ikke bare bryte sammen uten å vite hvor han er eller hva som har skjedd med ham.

Utsikt over Hammerfest

Abdullahi Dayib Mohamud kom fra Somalia til Hammerfest i 2011, omkring 12 år gammel. For to år siden forsvant han.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Vil bli ferdig med sorgen

Ruweyda sier at politiet har informert familien fra tid til annen, men at det ikke har vært så mye å informere om.

Nå håper hun at familien i det minste får visshet.

– Hvis du har en i familien som er død, kan du begynne å ha en ordentlig begravelse, og du kan ha en periode hvor du er i sorg. Så kan du begynne å heles og fortsette i livet, for du vet at døden er noe som skjer med alle. Men ikke å vite er det vanskeligste.