Russiske medier: Topphemmelig spionubåt brant i Barentshavet

Alle 14 omkomne skal være tilknyttet den russiske marinen. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet opplyser til NRK at ulykken skal ha skjedd utenfor kysten av Kolahalvøya.

Ubåten AS-12

Dette skal være et bilde av ubåten av typen AS-12 som russiske medier melder at det dreier seg om.

Foto: Top Gear

SISTE: President Putin har avbrutt en planlagt offentlig opptreden tirsdag kveld for å møte forsvarsminister Sergej Sjojgu som følge av ulykken, ifølge Reuters som siterer RIA.

Tirsdag kveld ble det kjent at sju av de omkomne er høyere marineoffiserer. To av de døde skal også ha være bærere av utmerkelsen «Helt av Den russiske føderasjonen».

Det skriver Russia Today.

Denne ærestittelen blir gitt av Russlands president og er landets fremste utmerkelse.

Russiske medier skriver at den forulykkede ubåten er den mest hemmelige Russland har, melder AP.

Redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer uttaler til TV 2 at ubåten har base i Olenjabukten om lag 10 mil fra den norske grensen.

Ubåten skal, ifølge det russiske nyhetsstedet RBK, være en atomdrevet undervannsbåt av typen AS-12 «Losharik» med Nato-betegnelsen NORSUB-5.

Ifølge Washington Times er den i stand til å dykke langt dypere enn konvensjonelle angrepsubåter.

Den kom i tjeneste i 2010, og er ifølge AP den mest avanserte russiske ubåten.

President Vladimir Putin

Russland har under president Putin satset stort på å ruste opp militært.

Foto: POOL New / Reuters

Det er en mindre ubåt som er spesiallaget for å operere på dypt vann. Den skal kunne brukes til forskning, redningsoperasjoner og til spesielle militære operasjoner.

At ubåten offisielt er underlagt den russiske Nordflåten, men svarer til Forsvarsdepartementets direktorat for dyphavsforskning, viser ifølge russiske medier hvor høysensitive operasjonene den utfører er, skriver AP.

Blant annet kan ubåten brukes til å kutte undersjøiske kabler eller utplassere lyttestasjoner.

Ubåten fraktes under skroget til et moderfartøy, atomubåten «Orenburg».

RBK henviser til russiske forsvarskilder. Det er så langt ikke bekreftet at det dreier seg om en AS-12.

Tok lang tid før nyheten kom

RBK skriver at brannen brøt ut kl. 2030 i går, noe som var nesten en dag før Forsvarsdepartementet slapp nyheten, ifølge Moscow Times.

Brannen skal ha startet mens undervannsfartøyet var ute på testtokt i russiske farvann for å måle havdybder, opplyser forsvarsdepartementet.

Laster kart, vennligst vent...

Severomorsk, om lag 15 mil fra den norske grensen, er hovedbasen til den russiske Nordflåten.

Fartøyet skal siden ha returnert til marinebasen i Severomorsk, ifølge AP.

Det har ikke kommet noe informasjon om hvor stort mannskap som befant seg om bord, eller hvorvidt det er noen overlevende.

Ifølge telegramkanalen Baza ble ofrene for brannen på Nordflåtens fartøy sendt til russiske marinens sykehus i Severomorsk.

BBC skriver at øverstkommanderende for den russiske marinen har beordret en undersøkelse.

Besetningen ble forgiftet av gass da fartøyet begynte å brenne, melder BBC.

–Ingenting tyder på forurensning

Det opplyser avdelingsdirektør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomtrygghet til NRK.

Avdelingsdirektør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomtrygghet

Avdelingsdirektør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Per Strand, forteller at de ikke har fått bekreftet, eller avkreftet, om det er en atomdreven ubåt som det har vært brann i.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Han forteller at de har kalt inn ekstra mannskaper som følge av ubåtbrannen, og at dette er noe de alltid gjør ved slike hendelser.

Direktoratet følger opp saken, og har vært i kontakt med russiske myndigheter, men de har foreløpig ikke fått bekreftet eller avkreftet om det er en atomdreven ubåt som det har vært brann i.

–Ingenting tyder på forurensing, og vi har ikke målt noe heller. Vi følger det nå som om det kan være alt mulig, og sjekker ut målestasjoner. Det er ingen ting som tyder på noe utslipp og vi har ikke målt noe som antyder forurensing, sier avdelingsdirektøren.

Til NRK opplyste pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter tidligere i dag at de ikke hadde mottatt noen henvendelser fra Russland i forbindelse med brannen.

–Vi følger med på situasjonen, men gjør ikke noe utover det.

Satser på ubåter

Reuters skriver at det russiske forsvaret de senere årene har utviklet nye undervannsbåter som ledd i president Putins opprustning av forsvaret.

Tjenestemenn i Pentagon uttaler til amerikanske medier at de bekymrer seg for den økte aktiviteten til blant annet russiske spionfartøy og ubåter som opererer utenfor den amerikanske kysten, ifølge nyhetsbyrået.

Les også Aktor: Frode Berg samlet inn informasjon om atomubåter

Flere ulykker i det russiske forsvaret

Det er ikke første gang det russiske forsvaret opplever ulykker med mange dødsfall.

Brannen er den dødeligste i den russiske marinen siden 2008 da 20 mennesker omkom om bord i en atomdrevet Nerpa-klasse ubåt tilhørende den russiske Stillehavsflåten, melder AP.

Atomubåten Kursk

Kursk sank etter to kraftige eksplosjoner om bord.

Foto: Anonymous / AP

Den kanskje mest kjente ulykken skjedde i år 2000 da atomubåten Kursk sank i Barentshavet, og 118 mennesker døde.

Og 92 mennesker døde i 2016 da et russisk militærfly på vei til Syria, med deler av koret til den røde armé om bord, krasjet i Svartehavet, ifølge Reuters.