Hopp til innhold

Risset inn bil i 3000 år gammelt bergkunstfelt

I området hvor rundt 3000 år gamle helleristninger ligger, har noen risset inn egne bilder på steinflaten. Fylkeskommunen vurderer nå om de skal anmelde hendelsen.

Hærverk

Noen har risset inn en bil som kjører på en vei og et tre i et område med 3000 år gamle helleristninger.

Foto: Alta Museum

– De har risset inn et tre, og en bil som kjører på en vei. På bakgrunn av bildene tror vi det kan være barn som har gjort det, sier seksjonsleder Martin Hykkerud ved Verdensarvsenter for bergkunst, Alta Museum.

Martin Hykkerud

Martin Hykkerud er seksjonsleder ved Verdensarvsenter for bergkunst, og sier det mest sannsynlig er barn som har gjort hærverket.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Hærverket ble oppdaget 30. juli, og er i et av de mange områdene som kan besøkes langs helleristningsstien til museet. Helleristningene i Alta er opp til 7000 år gamle, og de som ligger der hærverket har funnet sted er mellom 2500 og 3000 år.

– De voksnes ansvar

– Man blir litt oppgitt og lei seg. Det virker som det er barn som har gjort det, og da tenker jeg at det er de voksnes ansvar å sørge for at det ikke skjer.

Han tror ikke barna har vært klar over hvor alvorlig inngrepet er.

– Unger kan finne på hva som helst uten å vite konsekvensene. De har nok ikke hatt som mål om å ødelegge noe, sier Hykkerud.

Fylkeskommunen vurderer nå en politianmeldelse. Bergkunsten i Alta er beskyttet av kulturminneloven, og hele området hvor helleristningene befinner seg er fredet for alle typer inngrep.

– Kan ta 100 år

Helleristninger

Helleristningene besøkes av mange turister i løpet av året, og museet gjør hele tiden tiltak for å sikre bergkunsten.

Foto: Ksenia Novikova

– Vi kommer til å vurdere å gjøre tiltak for å sikre bergkunsten fra slike inngrep som dette, vi holdt allerede på med å utvikle en ny tilretteleggingsplan for området. Dette blir jo bare nok en hendelse, dette er ikke første gangen det skjer, og sikkert ikke den siste, sier Hykkerud.

Han forteller at de ikke kommer til å gjøre noe forsøk på å reparere skadene.

– Klok av skade vet vi at hver gang man skal prøve å fikse på slike ting risikerer man å gjøre mer skade. Det blir forhåpentligvis borte av seg selv, da det ikke ser så ille ut som først antatt, men hvor lang tid det kommer til å ta er uvisst, det kan ta 10 år eller 100 år.