Hopp til innhold

Retter en takk til Gamvik kommune etter redningsaksjon

En fiskebåt som gikk på grunn utenfor Gamvik øst på Nordkinnhalvøya, fikk bistand av lokale fiskere. Nå rettes det stor takk til Gamvik kommune.

Natt til lørdag fikk hovedredningssentralen melding om en båt som hadde fått motorstopp og drev inn mot land, hendelsen var dramatisk, men de fikk bistand av redningsskøyta og lokale fiskere.

– Vi fikk melding om en båt som fikk motorstans og ytterlige problemer med økende vind. De fikk ikke ankerfeste. En lokal båt i nærheten kom til og fikk berget de tre som var om bord opp fra havet. Det var brottsjø og ikke en enkel operasjon for båten som kom til.

Det sier Bente Jonassen som er redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS).

Det var natt til lørdag at HRS Nord-Norge fikk melding om at en fiskebåt mistet motorkraft. Den begynte å drive i området Brattbakken utenfor Gamvik. Redningsskøyta og redningshelikopter ble tilkalt.

Men en lokal fiskebåt var tidlig på plass for å hjelpe havaristen.

Beskriver hendelsen som dramatisk

Redningslederen beskriver nattas hendelse som dramatisk.

– Det blir dramatisk når man plutselig mister ankerfeste. og ikke har en motor som fungerer. Når man grunnstøter, som igjen fører til at båten synker.

Hun sier det heller ikke er ufarlig å gå så nært land når det blir stadig grunnere.

– Det er skjær i sjøen, brottsjø, og kraftig vind. Det ble veldig dramatisk for de som også reddet de om bord. Derfor må også innsatsen deres merkes som meget bra.

Etter at mannskapet på det havarerte fiskefartøyet var berget på land stilte Gamvik kommune opp, forklarer Jonassen.

– De åpnet opp, og stilte opp med mat og det som skal til. Dette er jo en del av det samvirket vi har med politiet. De hjelper til med å skaffe hjelp til de som trenger det.

Kommunedirektør i Gamvik kommune, Jan Magne Stensrud sier de tre som havarerte er godt ivaretatt av kommunen.

– De har fått varme klær, mat og fått plass på hotellet. Vi skal gjøre det vi kan for at de skal kunne komme seg trygt hjem til sine kjære.

Kommunedirektør i Gamvik kommune, Jan Magne Stensrud sier de tre som havarerte er godt i varetatt av kommunen av kommunen etter hendelsen der en fiskebåt kom i havsnød.

Kommunedirektør i Gamvik kommune, Jan Magne Stensrud sier de tre som havarerte er godt ivaretatt av kommunen.

Foto: Privat

– Jeg blir rørt når jeg ser hva som bor i finnmarkingene

Stensrud sier nattas hendelse har gjort inntrykk.

– Man gjør seg tanker om hvor tøft livet som fisker er og hvor utsatte de er. Samtidig ser man viktigheten av at lokalsamfunnet stiller opp når det er behov.

– Jeg blir rørt når jeg ser hva som bor i finnmarkingene, de gnir søvnen ut av øynene, bretter opp ermene og gjør det som trengs for å ivareta folks ve og vell. Her snakker vi om folk som åpner butikkene, hoteller osv., for at disse som havarerte skal ha det bra sier en stolt kommunedirektør som roser innbyggerne for fantastisk innsats.

Redningsleder i HRS sier slik hjelp er helt avgjørende.

Langs dette landet kan man oppleve å komme i nød hvor og når som helst. Da er det viktig at man har lokalbefolkning og en kommune som stiller opp med mat og det som trengs. Det er avgjørende for at dette skal gå bra til slutt.