Hopp til innhold

Rekordtidlig skiføre i nord: – Har ventet siden mai

Langrennsløperne i Troms og Finnmark har byttet ut rulleski med langrennsski. Noe som ikke er vanlig så tidlig på sesongen.

Rekordtidlig skiføre i Nordreisa i Nord-Troms. Vegard Bråthen, Sigve Benonisen, Helge Ims og Endre Negård

Sol og nykjørt skiløype hører egentlig seinvinteren til i Troms og Finnmark. Vegard Bråthen, Sigve Benonisen, Helge Ims og Endre Negård i aksjon.

Foto: Trude Stensæter / Nordnorsk skilinje

Ifølge landets største oversikt over langrennsløyper, skisportet.no, er det nykjørte skiløyper både i Hammerfest i Finnmark og på Saga skistadion i Nordreisa i Nord-Troms.

Det er rekordtidlig, ifølge de ansatte ved Nordnorsk skilinje i Nordreisa.

Mens anlegg ellers rundt om i landet belager seg på kunstsnø for å kunne starte sesongen tidlig, har det rundt omkring i Troms og Finnmark nå kommet såpass mye natursnø at skisesongen kan starte.

Ikke siden 1992 har det vært skiføre 11.oktober på Saga skistadion i Nordreisa.

Ikke siden 1992 har det vært skiføre 11. oktober på Saga skistadion i Nordreisa.

– Jeg har ikke vært med på at det har vært skiføre så tidlig før, sier seksjonsleder og trener Trude Stensæter ved Nordnorsk skilinje.

Sol og skiføre hører egentlig seinvinteren til i Troms og Finnmark. Etter en runde på kontoret ved skilinja kommer det frem at man kanskje må helt tilbake til 1992 for å finne sist gang utøverne gikk på ski i Saga 11. oktober.

Trude Stensæter, trener skilinja

Trude Stensæter er seksjonsleder og trener ved Nordnorsk skilinje. Hun har jobbet ved skilinja siden 2016 og har ikke opplevd skiløype så tidlig på sesongen.

Foto: Nils Johan Rydsaa

Les også – Flytt flere store skirenn nordover dit snøen er

Skiskyting NM i Alta 2023

Hermod har venta siden mai

For Hermod Bangstad (17) som representerer Nordreisa IL, var det på høy tid med snø.

– Det var veldig godt å gå på ski igjen. Jeg har venta på snø siden den forsvant i mai. Det er alltid fint når snøen kommer tidlig. Da slipper vi mellomfasen der vi verken kan gå på ski eller rulleski, forklarer 17-åringen.

For Bangstad hjelper tidlig skiforhold på treningsmotivasjonen. Noe han trenger før han skal ut og gå sin første sesong i den eldste juniorklassen, som er menn mellom 19-20 år.

– På denne tiden av året kan det bli begrenset hva man kan trene. Når snøen kommer så fort, er det mye lettere å komme seg ut på økt og gjøre en ordentlig jobb, sier han.

Hermod Bangstad, Nordreisa IL

Hermod Bangstad synes det er topp å kunne starte skisesongen tidlig.

Foto: Bertine Strand Tøllefsen

– Ikke en fordel

Løypa som er kjørt i Saga skistadion er på ca. fem kilometer.

At elevene ved skilinja har kunnet bytte ut rulleski med langrennsski tidligere enn vanlig er nødvendigvis ikke noe fordel.

– Treningsfaglig skulle vi gjerne hatt barmarksforhold i ennå fjorten dager til. Men når vinteren har kommet må vi bare gjøre det beste ut av det, sier trener Trude Stensæter.

– Men det var mange utøvere som var fornøyd med å få snø under skiene. Så får vi satse på at skiføre holder seg når vi først har fått det.

Dugnad for skiløyper ved Saga skistadion i Nordreisa.

Nordreisa IL arrangerte dugnad for å klargjøre skiløypa.

Foto: Nordreisa IL

Også i Hammerfest ble det i helgen kjørt skiløype. På Facebook delte Hammerfest skiklubb den, for skiinteresserte, gledelige nyheten.

– Skisesongen i Reindalen er herved åpnet av Emil, og det er bare for flere å følge på, skrev de på Facebook etter at Emil Reite hadde tatt sesongens første økt med ski på beina.

Emil i Hammerfest skiklubb, raske brille og snø under skiene.

Også i Hammerfest har det vært rekordtidlig skiføre. Hammerfest skiklubb delte bilde av skiløper Emil Reite i skiløypa i Reindalen.

Foto: Hammerfest skiklubb

Les også Si din mening: Er det greit å gå til fots i skiløypa?

Helene Sørby og Lucie Jurenova med hunden Maya i skiløypa rundt Prestvannet i Tromsø.