Reddet etter timer i sjøen midtvinters: – Du er min helt

Til nyttår legger Telenor ned tre av de lokale radiostasjonene – inkludert den som reddet fisker Kjell Danielsens liv.

Roger Sund og Kjell Danielsen

Radio-operatør Roger Sund ved Vardø radio og fisker Kjell Danielsen møtes for første gang siden ulykken for to år siden. Danielsen er klar på at han ikke vill vært i livet uten den lokale hjelpen han fikk under den dramatiske natten.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Kjell Danielsen fra Tjeldsund i Nordland har lenge ønsket å møte Roger Sund, som var på jobb på Vardø Radio en januarnatt i 2015.

For Danielsen og Sund er denne natta det mest dramatiske de har opplevd i sine yrkesaktive liv.

Kjell Danielsen

DRAMA: I over to timer kjempet Kjell Danielsen å overleve i det iskalde vannet ute i havet. Foto: Forsvaret

Foto: Forsvaret

Skjønte alvoret

Roger Sund merka stormen godt, den dagen han gikk på nattevakt ved Vardø radio. Med mange års erfaring visste han at været kunne være ti ganger verre på havet.

Klokka 3.30 kalte skipperen på «Østbanken» opp Sundt på VHF-sambandet. Skipperen oppgav posisjon, og at de hadde problemer med pumper – men ba ikke om hjelp.

Sund vurderte likevel situasjonen som dramatisk og alarmerte Hovedredningssentralen, som straks kartla tilgjengelige helikoptre, fartøy og personell.

Vardø Trafikksentral

DØGNBEMANNET: Kjell Danielsen på vei til møte med Roger Sund på Vardø radio. Han skjønner ikke at man nå skal legge ned plassen som reddet livet hans for to år siden.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Legger ned lokal kystradio

Ved nyttår legges Vardø radio ned. Telenor Kystradio skal moderniseres og digitaliseres, og stasjonene i Vardø, Florø og Tjøme legges ned.

Telenor Kystradio skriver i en pressemelding at målet er «mer fleksibel, robust og effektiv drift med færre og større kystradiostasjoner. Dette vil også gi økt sikkerhet for tjenestene.»

Langs kysten har det vært sterke reaksjoner på nedleggelsen, Det har ikke ført fram.

Kjell Danielsen og Roger Sund

FØRSTE MØTE: Kjell Danielsen og Roger Sund møtes i operasjonsrommet på Vardø radio der en viktig del av dramaet utspant seg.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Du er min helt

Begge lyser opp i ansiktet, håndhilser lenge i sitt første møte etter den dramatiske hendelsen.

– Det er rart å være her. Du er min helt for det du gjorde. Det er en ære å møte deg, sier Kjell Danielsen, og blir stille.

– Ja, det var veldig følelsesladet da dere ble berga opp i helikopteret. Det kan jeg bare si, sier Sund.

– Jeg skulle ha kommet hit flere ganger, men jeg har vegret meg litt. Ikke fordi jeg ikke har villet treffe deg, men fordi det blir så nært.

– Veldig fint å treffe deg. For meg har du vært et navn bak i hodet siden hendelsen. Den følelsen av at fem mann blir berga etter så lang tid har preget meg veldig. Det var ille, de første døgnene etterpå var ikke gøy. At du står her i dag er fantastisk, sier Sund.

Hans Østnell

AVGJØRENDE: Stasjonssjef ved Vardø radio Hans Østnell sier nattevakta sin håndtering var avgjørende for at det endte godt.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Verdsetter lokal kunnskap

Stasjonssjef ved Vardø radio, Hans Østnell, fastslår at Danielsen og resten av mannskapet kan takke nattevakta ved Vardø radio for at de berga livet.

– Det var tidskritisk. Tidlig melding fra operatøren i Vardø gjorde at det endte godt, sier Østnell.

Kjell Danielsen er selv overbevist om at han ikke ville ha vært i live i dag hvis han var avhengig av en operatør langt unna, som ikke hadde hatt kjennskap til vær og forhold utenfor Øst-Finnmark.

– Det er en nasjonal tragedie. Jeg forstår ikke at myndighetene kan gjøre noe sånt, sier han.