Hopp til innhold

Legger ned kystradiostasjoner: – Frykter for sikkerheten

Ansatte har i dag fått beskjed om at stasjonene i Vardø, Florø og Tjøme legges ned fra 1. januar 2018. Dette berører 22 fast ansatte og 2 midlertidig ansatte.

Vardø kystradio

Vardø kystradio er historie fra 1. januar 2018. Det har styret i Telenor Norge besluttet. Totalt åtte ansatte ved Vardø radio får nå tilbud om å flytte til Sola eller Bodø eller ta sluttpakke.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Telenor Kystradio skal moderniseres og digitaliseres. I den forbindelse legger Telenor ned stasjonene i Vardø, Florø og Tjøme.

– Det er ingen enkel beslutning å legge ned arbeidsplassene som er en viktig del av lokalsamfunnet, sier direktør for Telenor Kystradio, Terje Hammer.

Telenor gjennomfører en fullstendig oppgradering og modernisering av gammel infrastruktur som i dag gir for liten operativ fleksibilitet, heter det i en pressemelding.

– Veldig uklok beslutning

Leder i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, reagerer sterkt på at Telenor velger å legge ned de tre stasjonene.

Arne Pedersen

Leder i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, mener nedleggelsene av tre av kystradioens stasjoner er en fare for sikkerheten til sjøs.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Det er en veldig uklok beslutning. Når vi er på sjøen har vi kontinuerlig kontakt og de oppdaterer oss med værmeldinger og andre meldinger, sier Pedersen.

Fiskerne har i dag blitt vant til kontinuerlige meldinger om vær og hendelser på sjøen fra de lokale stasjonene til kystradioen, ifølge Pedersen.

– Hvis man nå skal legge ned disse stasjonene som melder været på observasjoner lokalt er det veldig uheldig. Jeg frykter at det går løs på sikkerheten, sier han.

Vardø Radio

Nils Nilsen (t.v.) og Bjørn Sundquist (t.h.) fotografert på Vardø Radio 18. juni 2002.

Foto: Ole Magnus Rapp / Aftenposten

– Vil gi operative gevinster

Med bakgrunn i moderniseringen er det besluttet å legge ned de tre minste av dagens fem kystradiostasjoner. Dette berører 22 fast ansatte og 2 midlertidig ansatte ved Vardø, Florø og Tjøme.

Samtidig skal bemanningen økes med til sammen 12 nye stillinger ved kystradiostasjonene i Bodø og Rogaland.

Ansatte ved kystradiostasjonene som legges ned vil få tilbud om overføring til de to gjenværende stasjonene.

– Disse endringene vil gi oss operative gevinster og kostnadsbesparelser som vi trenger for å fortsette å tilby den beste kommunikasjon til sjøs, både for fritidsbåter, yrkesfartøyer og offshoreinstallasjoner, sier direktør for Telenor Kystradio, Terje Hammer.

VHF

Navigasjonsmeldinger og værmeldinger på Kanal 16 er noen av tjenestene kystradioene leverer.

Foto: NRK

De tre radiostasjonene i Vardø, Florø og Tjøme har bidratt til sikkerheten til sjøs i sine nærområder i nærmere 100 år.

Hovedtillitsvalgt for EL og IT Telenor Norge, Kosom Alexsander Skaale, mener det er alvorlig at man nå mister 12 kystradiooperatører med unik kompetanse.

– Det vanskeligste med denne saken er at den skjer på bekostning av sikkerheten til sjøs. Jeg frykter at beslutningen styret i Telenor Norge tok fredag, får konsekvenser de ikke ser rekkevidden av» sier Skaale.

Ingen endringer for brukere

Moderniseringen og nedleggelsen av de tre stasjonene fører ikke til noen endringer for Telenor Kystradios kunder og deres radioutstyr ifølge pressemeldingen.

De to nye kystradiostasjonene som vil bære navnene Kystradio Sør og Kystradio Nord, vil være fullverdige operative reservelokasjoner for hverandre.

Kystradiostasjonene vil ivareta hele Norges behov for operativ assistanse over det maritime nødnettet langs Norges kyst og havområdene helt opp til Svalbard.

Saken oppdateres!