Hopp til innhold

Koronatesterne i Hammerfest: – Vi tenkte dette kunne gjøre det litt bedre for barna

Leken koronatesting og egen pressekonferanse skal gjøre pandemien litt enklere for barna. – Helt avgjørende, mener psykologiprofessor.

– Diplom og litt godteri etter at testpinnen har gått langt opp i nesen hjelper kanskje litt på.

Ikke blir de voksne i verneutstyr heller så skumle når de danser rundt i fargerike frakker og teltet er pyntet med ballonger.

– Tanken var å gjøre en vanskelig situasjon for barna litt bedre, sier Therese Wahl.

Hun er en av mange som jobber på spreng med å teste innbyggerne i Hammerfest.

Kommunen har hittil i utbruddet registrert 283 smittede. Det er opp med 24 personer fra i går fredag. 265 er fortsatt aktiv smittet. Også barn er blant de smittede.

Hammerfest kan forbli nedstengt til søndag 6. juni. Det anbefaler kommunelegen og Folkehelseinstituttet (FHI), opplyste ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressekonferanse lørdag formiddag. Politikerne behandle forslaget søndag.

Hammerfest holdt ny pressekonferanse lørdag formiddag.

Pressekonferanse for barna

– Dette var ikke noe artig, sier syv år gamle Marte Emilie Nordøy, etter at hun har gjennomgått en koronatest, som mange barn i Hammerfest nå må gjennom.

I dag har kommunen avholdt en egen pressekonferanse for barn.

Lærere og barnehagepersonell hadde på forhånd fått en rekke spørsmål fra barn som de stilte ordfører og kommuneoverlege under pressekonferansen som ble streamet.

Spørsmålene var nok ikke helt som de ordfører Marianne Sivertsen Næss er vant med å få.

Marte Emilie Nordøy, koronadiplom i Hammerfest

Marte Emilie Nordøy (7) fikk koronadiplom og sukkertøy etter koronatesting.

Foto: MARIAM ELTERVÅG CISSÉ / NRK

Som for eksempel da en fire år gammel jente lurte på om det går bra med ordføreren og de andre som jobber så mye nå.

– Det var et koselig spørsmål, sa Sivertsen Næss, som fortalte at det gikk bra med henne, men at de som jobber i helsesektoren jobber lange dager og nesten bare er hjemme når de sover.

Barna lurte også på om man kan hoppe på trampoline når man er koronasyk, om hvordan viruset kom til Hammerfest, om de kan være sammen med foreldrene når de er syke og om viruset er farlig og om man dermed kan sette det i fengsel.

– Kan viruset fly gjennom byen og jakte på mennesker, lurte en av de unge spørsmålsstillerne på.

– Ja, for så vidt, men det kan heldigvis ikke fly så langt, sa kommuneoverlege Aud Marie Tandberg, som minnet om at hvis man holder avstand til andre finner ikke viruset noen mennesker å lande på – og da dør det.

Ordfører Marianne Sivertsen Næss under pressekonferanse 27.05.21

Ordfører Marianne Sivertsen Næss har hatt mange pressekonferanser. I dag var turen kommet til å svare de yngste i byen.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Barn danner egne forestillinger

Psykologiprofessor ved UIT, Norges arktiske universitet, Willy-Tore Mørch roser Hammerfest kommune for å ta barna på alvor.

– Det er helt avgjørende. Barn hører nyhetene, men har ikke den samme evnen til å trekke de samme slutningene som voksne. De fantaserer lett og danner deg teorier om hva som foregår som kanskje ikke er riktige.

– Derfor blir det veldig viktig at voksne tar barna på alvor og informerer barn om hva som foregår, sier Mørch.

Psykolog og professor, Willy-Tore Mørch

Psykolog og professor, Willy-Tore Mørch, mener det er viktig å ta barna på alvor.

Foto: Elise Holdal / NRK

Han påpeker at dette er helt i tråd med menneskerettighetserklæringen om at barn skal involveres i alt som er viktig for dem.

– Dette gjelder helt ned til små barn. Fra de er 6–7 år er det også pålagt at barn skal involveres. Og nå berøres barna i Hammerfest direkte, ved at de også blir smittet, sier han.

Mørch sier at det er helt naturlig at voksne i Hammerfest nå er bekymret og at denne engstelsen lett kan smitte over på barna.

Flere familier sliter

Barnevernsleder i Hammerfest kommune, Bodil Nergård, sier at mange familier har det ekstra tøft under pandemien. Det påvirker barna.

Flere lider når skoler og barnehager må holde stengt.

– Det eksploderte med saker til barnevernet forrige gang vi hadde et utbrudd. Det er ikke alle som takler det å være hjemme hele tiden og samtidig ta seg av barna. Det positive denne gangen er at familier er mer mentalt forberedt, mener Nergård.

Bodil Nergård

Barnevernsleder i Hammerfest kommune, Bodil Nergård, får mange telefoner fra familier som sliter mentalt.

Foto: Allan Klo / NRK

Hun synes ordføreren har ledet kommunen på forbilledlig måte gjennom hele pandemien.

– Det er et samhold i byen som er helt unikt. Ordføreren har bidratt sterkt til det med måten hun skaper motivasjon for oss som jobber i kommunen, sier barnevernslederen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark