Prosjekt kjøttfri måned

To familier fra Harstad er gått sammen om å ikke spise kjøtt en hel måned.

Familien Vahl og Vikhaug

Familiene Vahl/Johansen og Vikhaug holder seg unna kjøtt i en måned.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Vi har tidligere hørt om de som har innført kjøttfri mandag – både for miljøet og kroppens skyld. Men to familier i Harstad tar dette litt lengre. For der startet mandag prosjektet kjøttfri måned.

– Det er flere grunner til at vi velger bort kjøtt, blant annet for å gjøre oss bevisste på hva vi spiser, hele familien. Kanskje vi finner kjempegode retter med grønnsaker, som vi kan lage senere også, forteller Håkon Vahl.

Ukemeny uten kjøtt

Slik ser denne ukens meny ut for familiene i Harstad som tester nytt matprosjekt.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Første dag er det kantarellsuppe på menyen, og soppen er selvfølgelig plukket av dem selv.

– Det er bare godt, sier Linus som alt har slurpet i seg sin porsjon. Han burde vite, for Linus har vært med far Håkon på sopptur. Likevel er ikke Linus overbevist om å leve en helt måned kjøttfritt.

– Jeg kommer til å savne salami på skolebrødskiva, sier han.

Flere felles matprosjekt

De to familiene har hatt slike matprosjekt før. Det har vært kun fisk en hel uke og bare fantasien setter grenser for hva de finner på neste gang. Men nå er det altså middager uten kjøtt det handler om.

– Jeg er veldig motivert og gleder meg veldig mye. Jeg spiser ikke så veldig mye kjøtt ellers, forteller Tora Vikhaug, som til daglig jobber i kjøttvaredisken på Obs i Harstad.

Jørn Johansen forteller at han først tenkte at dette skulle han ikke være med på.

– Plutselig fant vi ut at det var spennende, med mye gode grønnsaker, og artig å prøve noe nytt.

På menyen første uken står blant annet pastaputer med oliven, kikerter og grønnsaker. Fredag kveld er det ikke tradisjonsrike taco, men noe som sikkert smaker vel så godt, nemlig nachos med vegetartopping. Søndag er det gratinerte grønnsaker til middag.