Prosjekt «Bli her»: – Alle har grunnlag for å komme seg gjennom videregående

Elevrådet ved Breivang videregående skole vil forhindre frafall i skolen gjennom et nytt prosjekt.

prosjekt bli her

Elise Sigurdsson (t.v.) og Julie Bendiksen i elevrådet ved Breivang videregående skole, vil gi elever en trygg og artig start på skolehverdagen gjennom prosjektet «Bli her».

Foto: Therese Bergersen / NRK

De 350 elevene ved Breivang videregående skole i Tromsø, fikk en spesiell vri på skolestarten i dag.

– Vi ønsker å få folk ut av klasserommene, slik at de kan bli kjent på tvers av klasser og linjer, sier Julie Bendiksen.

Sammen med Elise Sigurdsson og resten av elevrådet ved Breivang videregående skole, har de tatt initiativ til prosjektet «Bli her» som skal bidra til en tryggere hverdag for elevene.

Jentene mener det er viktig at elevene føler seg inkludert allerede fra første skoledag.

Opplevelser gjennom teater

«Bli her» er et samarbeidsprosjekt med «Snakk for deg sjøl», der det jobbes for å fremme barn og ungdom sin stemme. Med det ønsker de å redusere frafall i skolen.

– Vi reiser rundt på skoler og får elevene til å skrive om deres opplevelser av skolen. Deretter samler vi tekstene og lager teaterforestillinger, forteller Rebekka Brox Liabø, som jobber i «Snakk for deg sjøl».

Det samme gjennomførte de på Breivang videregående skole i dag, og på slutten av dagen fikk elevene se teaterforestillingen som da var basert på deres opplevelser – gode og dårlige.

– Ved at ungdommene får høre om andres opplevelse av skolen, så tenker det kanskje at «Oi, det er ikke bare jeg som sliter med det», forteller hun.

rebekka brox liabø sammen med elevrådsjentene ved Breivang VGS

Jentene bak «Bli her» sammen med Rebekka Brox Liabø (t.v.) fra samarbeidsprosjektet «Snakk for deg sjøl».

Foto: Therese Bergersen / NRK

Brochs mener temaet frafall på videregående er snakket mye om av voksne, men ikke like mye av ungdom selv.

– Og det er jo de som står utenfor. Vi må få historiene på hvorfor det er sånn, legger hun til.

Rett til å føle seg trygg

Elise forteller at Breivang er kjent for et stort spekter av ulike ungdommer, og at det derfor er viktig å komme i gang tidlig med å skape et godt skolemiljø.

– Vi merker at folk faller ut. Elevrådet er opptatt av å være der fra dag én, forteller Elise.

Julie legger til:

– Så lenge alle føler de har rett på å føle seg trygge, så får vi en bedre flyt, og det kan bidra til at de har lyst og motivasjon til å gå på skolen.

Alle tre forteller at prosjektet fikk god respons i dag, og at det var mange glade fjes og gode tilbakemeldinger underveis. De håper dette kan bli et permanent tiltak, og at flere skoler tar tak i det sosiale fra starten av.

– Det kan være hardt å starte på videregående, det har jeg jo opplevd selv. Alle har grunnlag for å komme seg gjennom videregående, det gjelder bare å være der og vise initiativ fra starten av, sier Julie.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali