Pride-flagg stjålet: – Å kneble meg til stillhet, det kan de bare glemme

Jeanett Iren Taftø la ut et bilde av Pride-flagget sitt på Facebook. Bare timer senere var det skåret av og stjålet. – Hatet er veldig sterkt, sier Erlend Elias.

Pride-flagget i Alta ble skåret av og stjelt.

Bare timer etter at bildet til venstre var publisert på Facebook, ble flaggsnoren skåret av og Pride-flagget stjålet. – Jeg skal anmelde dette. De har gått inn på min eiendom og stjålet, sier Taftø.

Foto: Jeanett Iren Taftø

– Å kneble meg til stillhet, det kan de bare glemme, jeg kommer til å henge opp et nytt flagg, sier Jeanett Iren Taftø.

Taftø som er bosatt like utenfor Alta, er frustrert og forbannet etter helgens hendelse:

– Dette er gjort på jævelskap. Det strider helt imot det jeg prøver å lære ungene. Det er ingen som kan bestemme over deg, hvem du skal være og hvem du skal være glad i.

Jeanett Iren Taftø

– Jeg har sagt til ungene at det er lov å være seg selv. Det er ingen som kan bestemme over deg hvem du skal være og føle og hvem du skal være glad i. Vi har ikke et sånt hjem, sier Taftø.

Foto: Privat

Juni er pride-måneden, og mange feirer skeives rettigheter med regnbueflagget over hele landet.

Taftøs flagg er en av mange som har blitt skåret av, stjålet og tent på den siste måneden.

Politiets hatkrimgruppe har også satt i gang etterforskning etter at flere Pride-flagg i Oslo er blitt stjålet eller ødelagt.

Kjærligheten vinner til slutt

En som synes det er forferdelig at Pride-flagg blir utsatt for vandalisme er kjendisstylist og TV-profil Erlend Elias.

Erlend Elias

– Jeg jobber i Kirkens Bymisjon i Tromsø og i Sør-Varanger, og jeg opplever så mye kjærlighet og respekt blant unge. Så jeg tror at det er veldig mye fint å se frem til med den nye generasjonen, sier Elias.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Men på tross av det hatet Elias ser og leser om, sier han til NRK at kjærligheten alltid vil vinne til slutt.

– Jeg tror at uansett hvor lang vei vi har å gå, så vil vi bestandig få flere og flere med oss på den her veien for hvert år som går, og for hver gang vi heiser det flagget, og for hver Pride som er.

– Jeg tror slike handlinger, som å kutte ned et flagg, rett og slett er gjort av folk med fordommer. Og fordommer får man av uvitenhet og uvitenhet gjør at man kan bli en drittsekk, sier Elias.

Savner mer støtte

Jeanett Iren Taftø håper at debatten som nå finner sted åpner opp øynene for flere.

Hun ønsker også at flere vil støtte Pride-markeringen:

– Jeg ønsker ikke et samfunn der du ikke skal få vise kjærlighet overfor andre. Det er ditt valg, og det er mitt valg hvem vi velger å være glad i, sier Taftø.

Nylig fortalte også NRK om Ørjan og Kristoffer som fortsatt opplever det som tabubelagt å stå frem som homofil i Finnmarks største by.

Bergen Pride

Under årets Pride-kortesje i Bergen deltok Sjøforsvaret for første gang. Dermed ble KV Tor det første norske marinefartøyet med et Pride-flagg.

Foto: Therese G. Pisani / NRK

– Vi vil alle det samme

At Taftø nå skal få heist opp et nytt flagg mener Erlend Elias det står respekt av. Hun er et godt forbilde for både sine egne barn og resten av bygda, sier Elias.

– Det er fantastisk at hun står på barrikadene med oss. Vi trenger å gå sammen for å oppnå målet, langt, langt der framme, om at alle skal bli respektert for akkurat den man er.

– Jeg har bare lyst til å si at vi alle sammen er mennesker. Og vi ønsker alle én ting, og det er kjærlighet. Jeg håper bare folk kan forstå det, så vi alle kan få være mennesker som opplever kjærlighet, avslutter Erlend Elias.