Hopp til innhold

Politiet skjøt mot truende mann i Vardø

Politiet har skutt mot en mann som oppførte seg truende i politigarasjen i Vardø. Mannen ble til slutt skutt i beinet. Saken skal etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Brann i Vardø. Politihuset. Mann skutt.

POLITIHUSET: Brannvesenet rykka ut etter at det fikk varsel om brann i politiets garasje.

Foto: Vardø brann og redning

Finnmark politikammer skriver i ei pressemelding at en mann i 50-årene i natt forsøkte å tenne på et hus hvor flere personer befant seg. Det skjedde ved 02:30-tida.

– Mannen stakk fra stedet, og i forbindelse med pågripelsen av ham oppsto det en trusselsituasjon hvor politiet så seg nødt til å avfyre et rettet skudd mot beinet til mannen, heter det i pressemeldinga.

Skal etterforskes av Spesialenheten

– Trusselsituasjonen oppsto ved at mannen kjørte inn i politiets garasjeport på politihuset i Vardø, tente på bilen han satt i og kom mot politiet med stikkvåpen. Mannen ble anropt, politiet avfyrte varselskudd uten at han stanset. Politiet så seg derfor nødt til å skyte mannen i beinet, skriver politiet videre i pressemeldinga.

Torstein Pettersen er avsnittsleder for taktisk etterforskning vil ikke si hvor mange skudd som ble avfyrt, fordi saken skal etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

– Vi vet at det ble avfyrt varselskudd og rettet skudd, og mannen ble skadet, sier Pettersen.

Mannen har hatt besøksforbud overfor én av personene i den aktuelle boligen. Derfor var politiet raskt på plass.

– Vi har god oversikt over besøksforbudene i politidistriktet, sier Pettersen.

Mannen er nå fraktet til Kirkenes sykehus for behandling av skuddskadene. Det skal ikke være snakk om livstruende skader.

Torstein Pettersen, politiet i Finnmark

ETTERFORSKES: Avsnittsleder Torstein Pettersen ved Finnmark politikammer sier politiskuddene i Vardø skal etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Bekrefter etterforsking

Spesialenheten bekrefter at den er varslet om at en person er skutt i beinet av politiet i Vardø. Den har besluttet å iverksette etterforsking.

– Våre etterforskere er på vei til Vardø, skriver Spesialenheten i ei pressemelding.

Spesialenheten etterforsker alltid saker hvor en person blir alvorlig skadet som en følge av politiets tjenesteutøvelse, uavhengig av om det er mistanke om et straffbart forhold begått av ansatte i politiet.

– Formålet med etterforskingen er å få belyst hendelsesforløpet, og de nærmere omstendighetene rundt situasjonen hvor det ble avfyrt skudd. Vi er i oppstartsfasen av etterforskingen, og det derfor begrenset hva vi kan gi av informasjon om saken, heter det videre.

Våpnene som har vært brukt er sikret, og Spesialenheten vil så snart som praktisk mulig avhøre de involverte tjenestepersonene og fornærmede.

Vardø politistasjon

LUKKET: Politistasjon i Vardø er stengt av.

Foto: Chand Deep Kardey

Slukket umiddelbart

Tre personer kom seg ut av boligen som ble påtent og skal ikke ha fått skader. Brannen ble slukket umiddelbart.

Politiet har startet etterforskning av hendelsen og er i gang med å avhøre vitner og sikre spor.

– Mannen er kjent for politiet fra før av og hadde besøksforbud mot en av beboerne i huset, skriver politiet.

Advokat Jens Bernhard Herstad er oppnevnt som forsvarer for mannen. Det er uklart når avhørene kan starte på grunn av mannens helsetilstand.

Brann, Vardø, bolighus, skudd

RYKKET UT: Både politi og brannvesen rykket ut til boligen hvor det brant i natt.

Foto: Vardø brann og redning

To utrykninger

Vakthavende befal ved Vardø brann og redning, Torbjørn Leistad, sier de måtte rykke ut to ganger i natt.

– Først fikk vi melding om brann i et bolighus. Like etterpå brant det i en bil. Vi evakuert beboerne og slokt brannene i både boligen og bilen ganske raskt, sier han.

Like etterpå kom det ei ny melding.

– Denne gangen brant det i politigarasjen. Vi slokte den brannen også. Politiet hadde tatt hånd om gjerningsmannen, avslutter Leistad.

Brann, Vardø, skutt, politi, brannvesen

RASKT: Brannen i bolighuset og en bil like ved ble slokt etter kort tid.

Foto: Vardø brann og redning