Hopp til innhold

Politiet har registrert asylsøkere som kan være en trussel

Politiets utlendingsenhet har registrert personer som kan utgjøre en samfunnsmessig trussel blant asylsøkerne som har kommet over Storskog.

Asylsøker

Politiets utlendingsenhet har kommet over flere personer som er spilt inn til PST for mistanke om terrortrussel.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Jeg er redd, alle er redd for terrorister. Denne ruten er lett. Den er lovlig og ikke farlig. Man trenger ikke å krysse hav, men det er vanskelig hvis du ikke har pass og visum til Russland, sier en Syria-flyktning til NRK.

Han tør ikke stå fram med sin identitet i media, og forteller at han ble oppsøkt av terrorgruppa IS i Moskva. Han frykter terrorister kan ta den samme ruta som han, over grensa fra Russland til Øst-Finnmark og Norge.

Frykter terrorister

Tor Espen Haga

Tor Espen Haga, Politiets utlendingsenhet.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Flere personer som har kommet over den norskrussiske grensen utenfor Kirkenes er meldt videre til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for ytterligere etterforskning, opplyser politiet til NRK.

Dette er personer politiet har fattet mistanke til og som kan utgjøre en trussel.

– Det er på bakgrunn av funn vi gjør i sakene, som vi mener kan ha en potensiell fare for samfunnsmessig risiko, sier politioverbetjent Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet.

Identifiseringen av dem som kommer er svært viktig. Politiet vil ikke si hvilke saker de har meldt videre eller hvor mange. men ser ikke bort ifra at den arktiske ruta kan lokke også terrorister.

– Jeg kan ikke si at vi har fått terrorister over grensa, men vi har det alltid i bakhodet, sier Haga.

Solberg på Storskog

Erna Solberg kom til Øst-Finnmark og Kirkenes søndag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Nok ressurser

I terrorangrepet i Paris i helga er det mistanke om at noen av terroristene kom til Europa som flyktning. Statsminister Erna Solberg (H) påpeker at det er altfor tidlig å konkludere.

– Men klart, det kan være en fare for at det kommer slike personer. Det kan også være personer som er blitt radikalisert i andre europeiske land, sier Solberg.

Likevel understreker hun at de aller fleste er reelle flyktninger.

– Hovedtyngden av de som kommer fra Syria, de flykter faktisk fra ISIL sine krigsherjinger og borgerkrigen der. De flykter fra de samme kreftene som gjorde terroren i Paris, sier hun.

Asylsøkere

Daglig kommer det rundt 100 asylsøkere til Norge fra Russland.

Foto: Arnstei Jensen / NRK

Tusenvis av asylsøkere

På den norske grensestasjonen på Storskog står det kasser med asylsøknader. Jobben er enorm, og politiet jobber på spreng for å avdekke blant annet falske identiteter.

Siden asylstrømmen startet i august har det kommet tusenvis av asylsøkere til Storskog. Nylig ble det satt ny ukerekord med 1.113 søkere. Søndag kom det 83 nye asylsøkere.

De personene som politiet hittil har registert som mistenkelige, blir etterforsket videre av PST. Men de vil ikke kommentere saken. Heller ikke hvor mange som er i politiets søkelys.

Asylsøknader

Denne bunken med asylsøknader er fra kun noen dager på Storskog-grensa.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Siste fra Troms og Finnmark