Hopp til innhold

Pårørende kritiserer UNN for dårlig smittevernberedskap

Etter de siste ukers utbrudd av den resistente bakterien MRSA, reagerer nå pårørende, som tidligere har vært utsatt for sykehus-bakterier.

Røtngenavdeling UNN

Pårørende kritiserer UNN for å ikke praktisere smittevernreglene konsekvent. – Det opplevde vi på røntgenavdelingen, sier en pårørende.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / nrk

Eve Pedersen har fulgt de siste ukers nyheter om problemene med antibiotikaresistente bakterier på Universitetssykehuset i Tromsø.

Er skremt

Eve Pedersens mor har vært innlagt på UNN flere ganger, og det ble konstatert at hun hadde resistente bakterier.

– Når mor skulle i røntgen, måtte vi vente helt til slutten på dagen, fordi hun måtte være den siste pasienten som ble behandlet. Dette fordi hun hadde smittsomme ESPL-bakterier i halsen, og både rommet og utstyret måtte gjennom en grundig sterilisering før neste pasient kunne behandles, forteller hun.

– Neste gang vi kom til røntgenavdelingen, oppdaget jeg at det var flere pasienter som skulle behandles like etter mor.

Pedersen mener dette viser at sykehuspersonalet ikke er konsekvent i håndhevelsen av de strenge smittevernreglene.

– Det er et år siden mor gikk bort, og jeg er overrasket over at sykehuset ikke er kommet lenger nå.

Det er trygt

Sykehusledelsen kan ikke kommentere enkeltsaker, men smittevernansvarlig Markus Rumpsfeld sier at de tar smittevern på største alvor.

– Vi har blant annet smitteverninspeksjoner, der avdelingslederne går rundt og sjekker om de ansatte er korrekt kledd og at de ikke har ringer eller klokker på seg, sier han.

Rumpsfeld sier at sykehuset er blitt mye bedre på smittevern det siste året, men han tar kritikken fra pårørende på største alvor.

– Det kan skje feil i et system, vi er mennesker i et system, men rutinene for smittevern skal overholdes, til best efor pasientene.