I dag gifter han seg. Det visste han ikke i går

Pål og Trude fant først ut i går at de skal gifte seg i dag. Brudgommen aner fortsatt ikke hva som skal skje, men har blitt sendt ut for å finne pensko.

Par i Harstad fikk beskjed om at de skulle gifte seg, dagen før nyttårsaften.

Det tar lang tid å planlegge et bryllup – det er en av de største dagene i ens liv, og man hører ofte utsagnet "alt skal være perfekt" i planleggingsfasen.

Hvordan blir det da når du plutselig finner ut at du skal gifte deg neste dag, og at du ikke får ta del i noe av planleggingen?

Det var tilfellet for kjærestene Pål Laukli og Trude Mokkelbost, som i går ble overrasket av vennene sine. I dag skal de gifte seg, og brudgommen aner ingenting om hva som skal skje.

Litt i siste liten

Skoprøving

Pål Laukli finner forhåpentligvis et par passelige sko før han gifter seg i dag.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Nå har jeg fått kjøpt meg et par lakksko som er et nummer for små, men jeg håper at jeg finner et par passelige før alt begynner. Nå har jeg i det minste et par i reserve, sier Laukli, som har et par ærend før han skal gifte seg.

Han tilbringer første del av bryllupsdagen sin på Kanebogen kjøpesenter i Harstad, og mangler en frisørtime før han er klar til å gifte seg. Han har sovet dårlig, og eier ikke matlyst: likevel gleder han seg.

– Det er bare helt fantastisk, jeg er helt satt ut. Det kommer masse folk fra Oslo, venner og familie. Det er veldig veldig hyggelig, jeg tror dette blir en stor opplevelse, sier han.

Ante ingenting

Pål fridde til Trude for mange år siden, men de har begge hektiske hverdager. De jobber som frilansere og har flere barn sammen, så et bryllup har det aldri blitt tid til.

– Så har vel noen venner, Silje Sten spesielt, blitt litt lei av å vente på bryllup. Så da arrangerte de det selv, sier han.

Det var under Påls fars 70-årsdag at de fikk beskjeden. De eneste planene paret hadde da var å arrangere nyttårsfest.

– Jeg har jo invitert folk på nyttårsfest, og de har sagt nei eller vært nølende. Nå skjønner jeg jo hvorfor. Nå kommer de på bryllupsfest i stedet for nyttårsfest, sier han, og beskriver dette som tidenes hjemtur til Harstad.

Fått beskjed om å pakke en bag

Pynting

En av initiativtakerne, Siri Klæbø, pynter lokalet for kvelden.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Hva som skjer videre i dag aner han ikke. Han vet bare at han skal gifte seg, men vet ikke hvilke forventninger han kan ha.

– Det er jo det, jeg vet jo ikke. At det blir en bra dag og at jeg må holde en tale, det er vel omtrent det jeg vet.

Hva som skjer etter bryllupet er også uvisst.

– Jeg har fått beskjed om å pakke en bag, men utover det har jeg ikke peiling. Det er helt latterlig, jeg har ikke snøring på hva som skjer. Og hvordan de har klart det er helt utrolig, det er en haug med folk som har klart å holde dette hemmelig, sier han.

De fortjener det

– Vi gjør dette rett og slett fordi Pål og Trude er to fantastiske mennesker og de fortjener virkelig å få gifte seg, sier Lasse Løtveit, som er forloveren til Pål.

Han forteller at ettersom kjærestene aldri har hatt tid til å arrangere det selv, så bestemte de seg for å gjøre det. Men det har ikke vært lett.

– Det har vært utrolig vanskelig å holde det hemmelig, vi har mye kontak på telefonen og ellers. De kom opp på juleferie hit 18. desember, og jeg har vært sammen med de hver dag siden da, sier han

Rundt 90 gjester kommer, og Løtveit tror de kommer til å få en fantastisk dag.

– De kan forvente seg en fantastisk seremoni med klaver og horn, vi har leid Galleri Nord-Norge som skal være arnested for selve vielsen, og så får de en fantastisk fest med folk som kommer reisende fra USA, England og Spania, sier han.

Hvem blir det morsomst for, de eller dere?

– Det blir desidert artigst for dem.

Siri og Lasse

Forlover Lasse Løtveit og en av initiativtakerne, Siri Klæbø, gleder seg til bryllup.

Foto: Martin Mortensen / NRK