Hopp til innhold

– Klart bryllupet må være litt storslått

God økonomi og kjendisbryllup gjør at nordmenn svir av mer penger på bryllup enn noensinne. – Det blir storslått, men såpass må det være når vi skal markere vår kjærlighet, sier den vordende bruden Elisabeth Andreassen.

Elisabeth Andreassen, Bodø

BRYLLUPSKLAR: Elisabeth Andreassen er en av dem som ikke har spart på mye, når hun i september skal stå hvit brud i Spania. – Såpass må det være når vi skal markere vår kjerlighet, sier hun.

Foto: Ingrid Sakariassen / NRK

I september skal førskolelæreren fra Bodø stå hvit brud i Torrevieja Spania, og feiringen blir storslått.

– Vi har invitert med oss familiene våre og alle vennene, sier den vordende bruden til NRK.no.

Nordmenn svir av stadig mer penger på bryllupsfeiring. Storslåtte kjendisbryllup gir stadig flere nordmenn lyst til å skape en glamorøs ramme rundt bryllupsferingen – og mange tar opp lån for å dekke festlighetene.

Det koster når Elisabeth og hennes framtidige ektemann skal invitere familie og venner til bryllup. Hun og samboeren Eirik Haugvik regner med å bruke 120.000 kroner på bryllupsfeiringen.

– Det skal være en fin og minnerik dag. Det betyr mye for meg å gifte meg, og få mannen min. Dette er pikedrømmen jeg har har hatt siden jeg var tre og kledde med ut som brud, smiler hun.

– Mer amerikanisert

Tor Halvorsen, Røst

BRYLLUPSPLANLEGGEREN: Eventmaker og bryllupsplanlegger Tor Halvorsen har vært delaktig i flere titalls bryllup, og har sett en stor endring i bryllupstrenden de siste årene.

Foto: Privat

Eventmaker og bryllupsplanlegger Tor Halvorsen har vært delaktig i flere titalls norske bryllup. Han har sett en stor endring i bryllupstrenden de siste årene.

– Trenden har forandret seg radikalt. Kjendisbryllup og bryllupsfilmer gjør at norske bryllupene blir stadig mer amerikanisert. Drømmen om den perfekte dagen gjør at folk bruker mer penger på et bryllup nå enn for 20 år siden, sier han.

Han tror at mange ruinerer seg i ettertid.

– Veldig mange tar opp lån, og mange sliter nok i etterkant. Men jeg håper de fleste er fornuftige når det kommer til stykket. Da Petter Stordalen giftet seg i Marrakesh, var det nok godt innenfor hans økonomiske rammer. Slik bør alle gifteklare tenke – at de kan betale regningen når den kommer, sier Halvorsen.

Bryllupskoma

Petter Stordalen og Gunhild Melhus

KJENDISBRYLLUP: 250 gjester var invitert da Petter Stordalen og Gunhild Melhus giftet seg i palasset Le Palais Nanaskar utenfor Marrakech i Marokko.

Foto: Terry Munson / Scanpix
Allan Sande, professor ved Universitetet i Nordland

Allan Sande er professor ved Universitetet i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
Elisabeth Andreassen

– Det er viktig å planlegge bryllupet ut fra den økonomien du har, sier Elisabeth Andreassen.

Foto: Ingrid Sakariassen / NRK

Det som skjer med mange vordende budepar er at det baller på seg.

– Mange kvinner går inn i bryllupskoma. De glemmer tid og sted, og tenker bare bryllup. Brudgommene følger etter, og blir veldig fokusert på bryllup de også. Det er en sterk energi som gir en rus, sier Halvorsen.

Grillpartybryllup

Ifølge bryllupsplanleggeren trenger man ikke å ta en Petter Stordalen for å bli godt gift.

– Nei, en brud som var innom her giftet seg i hagen på Røst med grillparty. De valgte den enkle formen, og brukte pengene på å ta fri og reise etter bryllupet.

Bruker 100.000 i snitt

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå bruker nordmenn i snitt rundt 100.000 kroner på bryllupsfeiringen.

Tallet har blitt godt over doblet de ti siste årene, og sosiolog Allan Sande ved Universitetet i Nordland bekrefter at flere må ta opp lån for å dekke den storslåtte feiringen.

– Det inngås 23.000 ekteskap i året i Norge. Trenden er å bruke mer penger, og det henger sammen med samfunnsutviklingen, sier Sande.

Tidligere var bryllup et fornuftsekteskap mellom familiene der man investerte i et nytt hushold. Da betalte familiene bryllupet.

– I dag må folk betale bryllupet selv, og folk som gifter seg må investere i sine nære relasjoner. Folk har gjeld i mange år etterpå for å finansiere disse investeringnene, sier Sande til NRK.no.

Får hjelp fa foreldrene

Elisabeth Andreassen i Bodø er gald for at hun slipper å ta opp lån.

– Det ville uansett vært uaktuelt. Det kommer en dag etter bryllupet også. Heldigvis har vi snille «sponsorer» som gjør at vi kan feire drømmebryllup.

Og hennes råd til vordende brudepar er klar.

– Det er viktig å planlegge ut fra den økonomien du har. Og vurdere å feire utenlands. I Spania får vi mye mer for pengene, sier hun.