Hopp til innhold

Ordføreren i Tromsø: – Slutt med å hetse folk som er smitta

– Det er noen heftige dager for oss alle, innledet ordfører Gunnar Wilhelmsen pressekonferansen med. Så tok han et oppgjør med folks holdninger til de som har fått påvist covid-19.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen under pressekonferansen torsdag formiddag.

Tromsø-ordfører på pressekonferansen i Tromsø rådhus torsdag.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Vi ser tendenser til hets og stigmatisering av dem som har vært uheldige å bli smittet. Vi ser det i sosiale medier. Dette er med på å motarbeide smittearbeidet vi gjør, og er direkte skadelig. Slutt med det, vi er helt avhengige av at vi får kontakt med dem som har vært smitta og deres nærkontakter, og at de tør å være ærlige om sine bevegelser.

Ordføreren sier at det er ingen skam å bli smitta.

– Selv om vi står i en vanskelig situasjon, må vi prøve å bevare roen. Mange føler usikkerhet og noen er kanskje redde. Det skjønner jeg veldig godt. Vi må leve med litt uvisshet i en periode, men vi må hjelpe hverandre. Vi må passe på de sårbare rundt oss. Ring en som har det tøft og blir mye alene i disse tider.

Kathrine Kristoffersen er kommuneoverlege i Tromsø. Hun mener situasjonen tilsier at det er mer smitte i samfunnet enn det kommunen har oversikt over per i dag.

Nå vil det etableres en mobil teststasjon i kommunen.

– Det er 26 smitta fra Kongsbakken videregående skole, to fra Tromsdalen videregående. I dag har vi fått fire nye positive, én er fra Ishavsbyen videregående skole. Der stenger skolen. Den smitta har en nærkontakt på Langnes skole, som settes i karantene. Totalt ble det påvist 28 smitta på torsdag, sier hun.

Se pressekonferansen:

Torsdag kom Tromsø kommune med nye, innskjerpa tiltak for å begrense smitte.

Strengere tiltak

Kommunen kommer med flere nye anbefalinger. For de som er i aldersgruppa 15-20 år.

– Idrettsarrangementer, turneringer og kamper der det ikke er mulig å holde avstand, anbefales avlyst. Ungdommer fra Tromsø bør heller ikke delta på slike arrangementer andre steder, sier kommuneoverlegen.

Også andre arrangementer og fritidsaktiviteter der en ikke kan overholde avstand anbefales avlyst for denne aldersgruppen.

Ellers listet hun opp flere aktuelle tiltak:

  • Utplassering og praksis bør utsettes.
  • Besøksrutiner på sykehjem endres.
  • Mer digital opplæring bør vurderes.
  • Munnbind bør brukes på offentlig transport
  • Hjemmeeksamen på universitetet der det er mulig

– Det er forståelig at folk er frustrerte og ønsker sine vanlige liv tilbake. Men jeg anbefaler folk å forholde seg til anbefalingene som kommer fra regjeringa og fra oss. Vi er nødt til å handle nå, og alle må bidra. Om alle tar ansvar, kan vi vinne kappløpet mot dette viruset. Det har jeg tro på at vi skal få til, sier Kristoffersen.

Totalt er 78 personer i Tromsø i isolasjon.

De siste to dager har rundt 1.100 personer blitt testet.

– Det drives intens opplæring av smittesporingsteamet. Arbeidet med sporing og karakterisering tar tid, sier fagleder Øivind Benjaminsen på koronasenteret.

Tester 500 elever

Torsdag testes alle de 500 elevene ved Tromsdalen videregående skole. Tre elever ved skolen har allerede testet positivt, og samtlige elever er i karantene.

Mye sosial kontakt på fritida og på tvers av klassene har gjort situasjonen uoversiktlig.

– Vi har sett at de ungdommene som til nå har testet positivt, har svake eller ingen symptomer. Da blir det vanskelig eller skummelt om de går ut i samfunnet og er til risiko for de sårbare gruppene, sier fagleder Øivind Benjaminsen for koronasenteret i Tromsø.

Tidligere denne uken flyttet testpersonell inn på Kongsbakken videregående skole og starta massetestinga av rundt 700 elever.

Totalt 28 elever ved de videregående skolene har så langt testet positivt på covid-19.

Målet er å få kontroll på hvem som er smittet.

– Vi har ikke total oversikt over hvem som har vært i kontakt med hvem. Vi prøver å kartlegge så godt vi kan, men de siste dagene har det brent under føttene våre når vi skulle få kontakt med alle som skulle testes. Men vi er selvfølgelig nysgjerrig på hvor de som tester positivt har vært de siste to ukene før de fikk påvist smitte.

Øyvind Benjaminsen, fagleder, koronasenteret Tromsø

Situasjonen i Tromsø er alvorlig akkurat nå, sier fagleder for koronasenteret, Øivind Benjaminsen.

Foto: NRK

– Situasjonen er alvorlig

Kapasiteten på analyser av koronatester i Troms er snart sprengt. Det gjør at det nå tar opptil to døgn å få svar på koronatestene.

– Jeg føyer meg til det ordføreren allerede har sagt. Tromsø kommune er i en alvorlig situasjon akkurat nå, sier Benjaminsen.

Foreløpig er det uaktuelt å teste andre skoler i Tromsø.

– Vi høster oss gode erfaringer med å teste skoler. I fremtiden kan det kanskje være aktuelt å teste hele bedrifter også.