Hopp til innhold

Ordføreren i Tromsø ringte Hamas-innsatt ordfører på Gaza

Ordføreren i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), avholdt mandag telefonsamtale med ordfører i Gaza by, Dr. Yehya Sarraj.

Deler av samtalen er lagt ut på Wilhelmsens sosiale medieside på Instagram.

Ifølge Gaza-ordføreren er mer enn 8000 sivile drepte i angrep på Gaza.

– Mer enn 21.000 er også skadet på hele Gazastripen. Situasjonen er også i ferd med å bli verre, vi mangler drivstoff, mat og vann, sa Sarraj til Wilhelmsen.

I en uttalelse på Instagram skriver Wilhelmsen at filmskaperen Mohamed Jabaly, bosatt i Tromsø, hadde lagt til rette for telefonsamtalene mellom ordførerne:

– De har ikke vann, medisiner eller noe sted å flykte. Jeg uttrykte min solidaritet og støtte til våre venner, befolkningen i Gaza by. Våpenhvile nå!, skriver Wilhelmsen.

Vennskapsby med Gaza

Tromsø har i flere år hatt formelle bånd til Gaza by i form av vennskapsavtale. De siste ukene, etter Hamas terroraksjon mot israelske sivile 7. oktober, har flere politikere i Tromsø tatt til orde for at vennskapsavtalen bør avsluttes.

Ifølge eksperter NRK har snakket med vil Gaza by trolig bli omringet og isolert av israelske styrker etter hvert som bakkeoperasjonen mot Gaza går i gang for fullt.

Tormod Heier mener det er sannsynlig at de israelske styrkene vil omringe og isolere Gaza by og andre byer i den nordlige delen av Gaza.

– Når det er gjort, kan israelerne gjennomføre raid inne i de isolerte områdene, det som kalles nålestikk-operasjoner. De kan ødelegge tunneler eller angripe medlemmer av Hamas, sier professor Tormod Heier til NRK.

Endringslogg: I en tidligere versjon av artikkelen skrev vi at ordfører i Tromsø ringte Hamas-ordfører på Gaza. Dette har vi endret til Hamas-innsatt ordfører på Gaza. Årsaken er at Dr. Yehya Sarraj, ifølge Hamas gjengitt i Middle East Monitor og Asharq Al-Awsat, ble innsatt at et Hamas-kontrollert lokalt politbyrå etter å ha blitt nominert av flere lokale institusjoner. Teknisk sett er Sarraj derfor ikke valgt ordfører, men administrativ leder av Gaza by, innsatt av et Hamas kontrollert organ.
Det er ikke avholdt lokale valg på Gaza siden 2005.