Hopp til innhold

Ordfører om situasjonen i Hammerfest: – Vi er ved et bristepunkt

Hammerfest har omdisponert en rekke stillinger og flyttet mandag legevakta ut av sykehuset. Kommunen er fortsatt rødest i Korona-Norge.

Marianne Sivertsen Næss, ordfører i Hammerfest

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss sier de har god oversikt over koronasituasjonen, men at omdisponeringene gjør dem sårbare.

Foto: Allan Klo / NRK

Som følge av smitteutbruddet ved sykehuset ble det fredag besluttet å innføre innleggelsesstopp ved sykehuset.

I helgen har kommunen derfor jobbet med å flytte legevakta ut av sykehuset. Åtte årsverk har blitt omdisponert for å få den til å gå opp, ifølge rådmann Leif Vidar Olsen.

I tillegg har kommunen fra før av omdisponert opp mot ti årsverk for å holde på med smittesporing og testing.

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss sier hun er overveldet av positiviteten og hvordan de ansatte trår til, men legger ikke skjul på hvor sårbar kommunen nå er.

– Vi er ved et bristepunkt på hva vi som kommune kan håndtere, spesielt når det gjelder tiltaksbyrden innenfor helse og omsorg, sa Sivertsen Næss under en pressekonferanse mandag formiddag.

Hammerfest sykehus

Det har blitt registrert 32 smittetilfeller i forbindelse med koronautbruddet ved Hammerfest sykehus. Mandag er legevakta flyttet til Allmed legesenter i Hammerfest sentrum.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Flere ansatte testes på nytt

Ordføreren håper og tror på en bedre smittesituasjon i løpet av denne uka.

– Alle nærkontakter er kontaktet og satt i karantene. Vi har ikke noe påvist smitte som ikke har sammenheng med utbruddet ved sykehuset, sier Sivertsen Næss.

Kommunen er ferdig med all smittesporing knyttet til koronautbruddet på sykehuset og har fått svar på over 600 av 696 tester fra forrige uke.

Totalt har 32 personer blitt registrert smittet i forbindelse med utbruddet på sykehuset. Fire er friskmeldt.

Mandag er status 28 smittede, derav 17 ansatte på sykehuset. Én pasient er innlagt med covid-19.

28 smittetilfeller betyr at kommunen fortsatt har det høyeste smittetallet i landet, med rundt 250 smittede per 100.000 innbyggere. Ifølge VGs oversikt er Oppdal og Gol nærmest, med henholdsvis 200 og 217.

– Alle sykehusansatte er nå testet. Nå foregår det en retesting, altså en test nummer to, for de av de ansatte som har arbeidssted ved en avdeling hvor det har vært påvist smitte, forteller Sivertsen Næss.

Smitte på sykeavdeling i Porsanger

Også finnmarkskommunen Porsanger er blant de rødeste i Norge. Med åtte registrerte koronatilfeller i en kommune med snaut 4000 innbyggere, ligger smittetallet på rundt 200 per 100.000 innbyggere.

I helgen ble det kjent at en pasient i Hammerfest forlot sykehuset med en negativ test. Tre dager senere testet personen positivt for korona.

Da hadde personen ligget ved helse- og omsorgssenteret i Lakselv – i Porsanger kommune.

– Situasjonen er dramatisk, sa smittevernlege Jørn Gregersen under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Kommunedirektør Bente Larsen kalte det å få smitte inn på omsorgssenteret for et «worst case scenario».

Sykeavdelinga i Porsanger kommune har fått inn koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

Sykeavdelinga i Porsanger kommune har fått inn koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

Tar ikke imot fartøy med koronasmitte

På grunn av smittesituasjonen i Finnmark, har Hammerfest meldt fra til Fylkesmannen at de ikke har kapasitet til å ta imot fartøy med koronasmitte – slik de egentlig er forpliktet til.

Per dags dato har derfor ingen havner nord for Tromsø mulighet til å gjøre dette.

I Tromsø er kommunens koronateam nå i gang med å teste hele besetningen på fiskefartøyet «Leinebris», som ankom byen mandag morgen.

Av mannskapet på 17 har én testet positivt på covid-19. Vedkommende er russisk statsborger og har vært i isolasjon på båten.

Øyvind Benjaminsen

Leder ved koronasenteret i Tromsø, Øivind Benjaminsen, sier kommunen så langt har kontroll på situasjonen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Leder for koronasenteret i Tromsø, Øivind Benjaminsen, sier de så langt har kontroll på situasjonen.

– Det er bedre å få inn en båt med mistenkt eller bekreftet smitte om bord, for da har vi kontroll på smitten og det er ikke noe smitte som beveger seg ut i samfunnet. Det er mer skummelt med den smitten som vi ikke vet opphavet til.

Øker kapasiteten

Flere andre båter har den siste tiden lagt til kai i byen med koronasmitte. Det er kun en uke siden fiskebåten «Stormhav» ankom Tromsø med 12 om bord med koronasymptomer.

Uken før kom den russiske tråleren «Obeljaj» med 24 koronasmittede om bord.

– Vi tar vårt ansvar på alvor og vi begynner å få litt erfaring med å teste mannskap på båt. Vi har satt inn ekstra kapasitet i forbindelse med testingen av mannskapet, sier Benjaminsen.

Testsvarene til besetningen på «Leinebris» er ventet å komme mandag kveld.

Leinebris

En av mannskapet på 17 har testet positivt på covid-19.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark