Hopp til innhold

Mandag ankom fiskebåten Tromsø – Alle om bord skal koronatestes

12 av 14 om bord meldte om symptomer på korona i helgen. Nå er Tromsø kommune i gang med å teste hele besetningen.

På vei om bord på Stormhav

SYMPTOMER: Helsearbeidere fra Tromsø kommune på vei om bord i fiskebåten «Stormhav». Samtlige om bord på båten skal koronatestes.

Foto: Petter Strøm / NRK

Fiskebåten «Stormhav» har ankommet Tromsø. Flere i mannskapet om bord har koronalignende symptomer og samtlige skal testes.

Fiskebåten er hjemmehørende i Hammerfest i Finnmark og har et mannskap på 14 personer.

– Per nå har vi kontroll på situasjonen, så får vi se hva resultatene viser i kveld, sier leder for koronasenteret i Tromsø, Øivind Benjaminsen.

12 av 14 har symptomer

Søndag informerte Tromsø kommune Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og andre relevante instanser om trålerens ankomst.

– De har meldt at 12 av 14 har symptomer som er forenelige med korona og ønsker i den forbindelse å teste hele mannskapet Det har vi gjort om bord for å gjøre nå, sier Benjaminsen.

Testsvarene kommer mandag ettermiddag eller kveld. Dersom testresultatene viser seg å være positive vil kommunen ta besetningen av båten og gi dem egnet isolasjonssted på pandemisenteret i Kroken i Tromsø.

Øyvind Benjaminsen

HAR KONTROLL: Leder for koronasenteret i Tromsø, Øivind Benjaminsen, sier de har kontroll på situasjonen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Styrmann, Bård Roar Tangstad, sier at besetningen har kjent symptomer i overkant av en uke, og at symptomene har vært både feber, oppkast og personer med astma har hatt pustebesvær.

Likevel har han ikke vært bekymret.

– Det går høvelig bra, det gjør det. Hvis det hadde vært så alvorlig hadde vi selvsagt gått til kai tidligere, sier Tangstad.

Båten gikk ut fra Tromsø 24. september og har vært på fiske i Barentshavet i nesten en måned.

Bård Roar Tangstad

MULIG SMITTE: Styrmann på «Stormhav», Bård Roar Tangstad, har selv hatt symptomer på korona.

Foto: Petter Strøm / NRK

Har håndtert flere skip med smitte

Tromsø er én av tre norske havner som er utpekt som beredskapshavn, også kalt IHR-havn. Sammen med Bergen og Oslo, skal Tromsø havn være rustet for å ta imot båter med mye koronasmitte om bord.

Det er ifølge Benjaminsen derfor tråleren nå kommer tilbake til Tromsø.

Tromsø har håndtert smitteutbruddet på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen». I tillegg har flere andre skip lagt til kai i byen med koronasmitte. Senest i forrige uke kom den russiske tråleren «Obeljaj» kom til Tromsø med 24 koronasmittede om bord.

– Hva betyr dette for kapasiteten i kommunen?

– Det er klart vi er pressa og vi jobber på, men det er helt naturlig for oss å stille opp når «Stormhav» meldte sin ankomst i helgen, sier Benjaminsen.

Stormhav i Tromsø

MELDTE IFRA: «Stormhav» meldte fra til Tromsø kommune om mulig smitte i helga.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark