Smitte er kommet inn på sykeavdelinga i Porsanger: – Dette er et «worst case scenario»

En tidligere pasient fra Hammerfest sykehus forlot sykehuset med negativ test. Tre dager senere testet personen positivt for korona. Da hadde personen ligget ved helse- og omsorgssenteret i Lakselv. Sammen med gamle og syke.

Sykeavdelinga i Porsanger kommune har fått inn koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

Sykeavdelinga i Porsanger kommune har fått inn koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

– Situasjonen er dramatisk, sa smittevernlege Jørn Gregersen, under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Porsanger kommune i Finnmark har fått bistand fra UNN i Tromsø med smittevernarbeidet, etter at den lille kommunen med rundt 4000 innbyggere har totalt åtte registrerte koronasmittede.

Fredag ble en ansatt ved Lakselv ungdomsskole smittet, noe som medførte at 40 elever totalt ble satt i karantene.

Verste som kunne skje

Den siste bekreftede smittede er en pasient som ligger på helse- og omsorgssenteret i Lakselv i Porsanger kommune.

Kommunedirektør Bente Larsen sa på pressekonferansen at helt siden koronaen brøt ut i mars, så har kommunen snakket om at det verste som kan skje, er at smitten kommer inn på sykeavdelinga, hvor det ligger gamle og syke mennesker.

– Nå har det skjedd. Det er «worst case scenario», men jeg tror vi skal komme oss gjennom denne situasjonen også, sa Larssen.

Hun berømmet de ansatte i kommunen som står på i en krevende tid.

Isolert fra eldre

Smittevernlege Gregersen sa at den aktuelle personen ikke ble isolert med en gang, men at vedkommende ble isolert straks det var klart at vedkommende måtte ta en ny test. Han mente likevel at det var tvilsomt at personen hadde rukket å smitte andre.

Han sa uansett at dette var en krevende situasjon og at flere ansatte rundt den smittede nå var i karantene. Den siste smittede er overflyttet til en egen koronaavdeling, og skal etter forholdene ha det bra.

– Vedkommende er isolert fra de andre relativt syke eldre, som befinner seg på sykeavdelingen, sa Gregersen.

At en person kan ha kommet fra sykehus med smitte, uten å ha blitt fanget opp, mente han viser hvor vanskelig kartleggingen er.

– Smittesporingen kan være vanskelig, sa han.

32 i Hammerfest

Hammerfest sykehus har fått ytterligere en ansatt smittet av covid-19. Det bekreftet kommuneledelsen under en pressekonferanse søndag ettermiddag. Nå er det totalt 20 ansatte ved sykehuset som er smittet, og 32 i kommunen som helhet.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark