Hopp til innhold

– Oppdrett kan bli vårt svar på franske vingårder

Oppdrett kan bli Nord-Norges nye turistattraksjon. Tanken er at oppdrett og reiseliv vil kunne samarbeide om tilbud til turistene i framtida.

Laks

Ideen om at oppdrett kan bli ny turistattraksjon kom på en reiselivskonferanse på Finnsnes fredag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Oppdrett kan bli vårt svar på franske vingårder, sier Irene Lange Nordahl, næringssjef i Lenvik.

Ideen ble presentert på en reiselivskonferanse på Finnsnes fredag. Kvalitetssjef, Robert Johansen, i Salmard Nord forteller at de i disse dager søker en konsesjon for visning av lakseoppdrett til turister.

– Det vi tenker er å sette opp Norges beste visningssenter som skal ligge i tilknytning til Lysnes på Senja. Vi ønsker at både turister, familier og skoleklasser skal komme. Vi vil tilby et kunnskapsbasert innblikk i hva som skjer i vår næring med et opplevelsessenter, sier Johansen til NRK.

– Håndverk på lik linje med vin

Han er enig i uttalelsen til næringssjefen om at det kan bli Nord-Norges svar på franske vingårder.

– Oppdrett er noe som er veldig nordnorsk. Vi er stor både på oppdrett og fiskeri. Det er veldig mange som driver med det, og det er et håndverk på lik linje med det å lage vin, forteller Johansen.

Han sier videre at de ønsker et samarbeid med Kunnskapsparken på Finnsnes og Newton-rommet.

– Vi ønsker at de som kommer skal få info og en innføring som er akkurat så stor at du ønsker mer. At du vil komme ut til Lysnes for å se det i virkeligheten, sier Robert Johansen.

Robert Johansen, Salmar Nord

Kvalitetssjef i Salmar Nord, Robert Johansen, har troa på at prosjektet kan bli det beste i landet.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det skal bli det beste i landet

Kvalitetssjefen i Salmar Nord har god tro på at de skal få visningskonsesjonen de har søkt om.

– Det er ingen i vår området som har en slik konsesjon, og vi mener at vi har et konseptet som er unikt og det som skal bli det beste i landet.

Johansen sier at de vil sette i gang arbeidet så raskt som mulig, med forbehold om at søknaden blir innvilget. Men at det blir en stor inntektskilde har han ikke håp om.

– Selve visningssenteret er nok et tapsprosjekt. Det blir ikke noe særlig inntekter, og en del utgifter. Men visningskonsesjonen skal sørge for utgiftene og det å bygge opp senteret. Og så lenge lakseprisene er greie og at vi klarer å tjene penger på det, skal det være nok til å forsvare et nybygg.

– Skjønner at det ikke blir gratis

Budsjettet for prosjektet er ikke fastsatt, men Johansen sier det blir så mye som er nødvendig for at det skal bli best i landet.

– Det er mange fine anlegg langs kysten. Det er nettopp kommet nye anlegg både i Bodø og i Gildeskal, og når vi ser på dem skjønner vi at det ikke blir gratis, sier Robert Johansen til NRK.