Hopp til innhold

Omkamp om dykkererstatning

Pionerdykkerne i Nordsjøen vant i tingsretten erstatningssaka mot Staten. Nå starter ankesaka.

Nordsjødykkere i retten
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er staten som har anket dommen fra tingsretten, og for dykkerne handler det om mange millioner kroner.

Oslo tingsrett fant i fjor at staten var ansvarlig for at dykkerne pådro seg skader da de dykket på oljefeltene i Nordsjøen på slutten av 1960-tallet og langt ut på 70-tallet.

.

Dykkerne fikk først og fremst skader i sentralnervesystemet etter en rekke arbeidsdykk på rundt hovedsakelig 100-150 meters dybde, men også enkeltdykk ned mot nærmere 400 meter.

I Oslo tingsrett fikk dykkerne tilkjent erstatninger på mellom 3,1 og 6,5 millioner kroner.

Ikke bare penger

- Det er staten som har anket dommene, men vi har levert motanker. Blant annet mener vi erstatningsbeløpene er satt for lavt, sier advokat Erik Johnsrud til NTB.

Han er prosessfullmektig for tre av Nordsjødykkerne.

Havner i Høyesterett

- Trolig blir det Høyesterett som får det siste ordet i erstatningssaken de fire pionerdykkerne har anlagt mot staten, skriver NTB.

Menneskerettighetene

Lagmannsretten skal også ta stilling til om nordsjødykkernes menneskerettigheter er blitt brutt på en rekke områder, blant annet manglende ivaretakelse av liv og helse, samt umenneskelig behandling og tortur, og om staten er ansvarlig, slik dykker hevder. Oslo tingsrett svarte nei på dette spørsmålet, men dykkerne er uenige.

- Dette er et prinsipielt veldig viktig spørsmål for oss. Det har nok ikke noen særlig betydning for erstatningsbeløpet, sier prosessfullmektig Erik Johnsrud.