Hopp til innhold

Og med det var Goliat-feltet offisielt i produksjon

– Vi har bevist at det går an å drive med forsvarlig oljeproduksjon så langt nord, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Han lover mer oljeboring i nord de neste årene.

18 april 2016 foretok Olje- og energiminister Tord Lien den offisielle åpningen av Goliatfeltet utenfor Finnmarkskysten.

– Takk for innsatsen! Dette er en stor og historisk dag. Og gratulerer med dagen, alle sammen. Jeg erklærer herved Goliat-plattformen for offisielt åpnet, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Åpnet med en liten seremoni

Det første feltet for oljeproduksjon ble klokken 11.00 mandag en realitet. Det ble markert med en enkel seremoni i rommet der oljen forlater riggen og sendes mot de spesialbygde tankerne som ligger kloss inntil gigantkonstruksjonen, 88 kilometer nordøst for Hammerfest.

Tilstede var 20 inviterte gjester fra Norge og Italia, samt rundt 50 riggarbeidere.

Åpning av Goliat-feltet

Olje- og energiminister strålte om kapp med sola på Goliat-plattformen helt nord i Norskehavet i dag. Her sammen med Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen og to representanter for ENI.

Foto: Allan Klo/NRK

Vanskelig start for Goliat

Men veien fram til start har vært særdeles kronglete. Tre arbeidere ved verftet i Sør-Korea har mistet livet, riggen har kostet ufattelige 46 milliarder kroner å bygge, 16 milliarder mer enn budsjettert.

Og med to års forsinkelse var det derfor ekstra mange som i dag pustet lettet ut, blant de, Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap).

– Dette her er en historisk øyeblikk for landet og Finnmark. Nå har vi både olje og gassfelt i drift så langt nord i Norskehavet, sier Jakobsen.

– Gjort flere spennende funn

For olje- og energiminister Tord Lien ble dagen spesiell. Han har ved flere ganger omtalt den nordligste delen av petroleumssokkelen som olje-Norges fremtid.

– I dag har vi også bevist at det går an å drive med oljeproduksjon så langt nord innenfor forsvarlige rammer. Det er ingen tvil om at en betydelig del av Norges framtid som energieksportør ligg i disse havområdene utenfor vår nordlige landsdel.

– Det er allerede gjort spennende funn på Johan Castberg, Wisting og på Alta. Men hvilke av disse som kommer først i produksjon er det ikke rett av meg å svare på nå.

– Vi har bevist at det går an å drive med forsvarlig oljeproduksjon så langt nord, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Han lover mer oljeboring i nord de neste årene.

Oljeprisen faller igjen

De siste dagene har oljeprisen falt igjen etter et oppsving uka før. Dagens pris ligger på drøye 40 dollar fatet, mens Eni Norge og partner Statoil trenger mer enn 90 dollar fatet for at produksjonen skal gå i null.

Til tross for dette, har ringvirkningene på land vært enorme. Forskningsorganisasjonen NORUT rapporterer om ringvirkninger på rundt 1,3 milliarder kroner - før oppstart.

Hoveddelen av dette går til Hammerfest.

– Kritikerne hevder at det kun er Hammerfest som får positive ting ut av Goliat. Er du enig, ordfører Jakobsen?

– Det er ikke korrekt dersom vi ser på hvem som har fått oppdrag rundt omkring i Nord-Norge. Når jeg ser hva ENI har gjort i Hasvik, Nordkapp og Havøysund, drypper det på mange.