Hopp til innhold

Nytt våpen i kampen om Nordpolen

Med en spesialbygd, hemmelig titanubåt har russerne foretatt geologiske undersøkelser på 3000 meters dyp i Arktis. I følge Barents Observer skal toktet være en del av strategien for å hevde suverenitet helt opp mot Nordpolen.

Losharik

Denne tegningen av titanubåten Losharik ble først publisert på et russisk sosialt nettsted og deretter omtalt i militaryrussia.ru. Den 74 meter lange atomubåten har i høst drevet undersøkelser av havbunnen nær nordpolen.

Ubåten Losharik er en 74 meter lang atomdrevert ubåt bygget i titan for å tåle store havdyp. Ubåten til hører Nordflåten og deltok i følge Barents Observer på toktet Arctic-2012 sammen med isbryterne "Dikson" og "Kapitan Dranitsyn". Så langt har lite kommet fram hva som skjedde under vann på dette toktet, forteller Barents Observer

Geologisk undersøkelse

Men nå forteller russiske medier at ubåten skal ha samlet geologisk materiale i det store havområdet mellom Sibir og Nordpolen. Arbeidet skal ha sammenheng med at det i løpet av få år forventes en fordeling av kontinentalsokkelen i Arktis mellom kyststatene - en fordeling som og vil kunne omfatte Nordpolen.

Første kjente tokt

Toktet som denne spesialubåten deltok på er det første som skal være omtalt i media, og det var Izvestia som tidligere denne uken kunne fortelle om at ubåten hadde samlet geologisk materiale i nord.
I følge Izvestia skal Losharik ha vært under vann i 20 dager, og omlag 500 kg bunnprøver er tatt for å kartlegge geologiske strukturer som strekker seg helt til Nordpolen.

Ubåten skal også ha hatt med seg seismisk utstyr.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark