Grønt lys for boring mot Nordpolen

Mens miljøvernere bekymrer seg for at Arktis skal lide under oljeboring, minner olje- og gassminister Ola Borten Moe om at Norges grenser strekker seg helt opp mot Nordpolen.

Ola Borten Moe

– BOR I VEI: Olje- og energiminister Ola Borten Moe ser ingen grunn til å stanse den videre oljeboringen i nordområdene.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Nytt areal vil bli åpnet. Det er ingen grunn til å stoppe nå. Norges grenser slutter nesten helt opp mot Nordpolen, sa Borten Moe på petrokonferansen Offshore Northern Seas (ONS) onsdag, ifølge Stavanger Aftenblad.

Miljøvernere er bekymret for konsekvensene av eventuelle utslipp, og Greenpeace har uttalt at ingen oljeselskaper foreløpig er klare for boring i Arktis, fordi de mangler den nødvendige oljevernberedskapen.

Det ser ikke ut til å bekymre olje- og gassministeren.

– Noen ser ut til å tro at du må velge mellom boring i Arktis og miljøet. Den første brønnen ble boret i dette området for mer enn 100 år siden. Det er ikke et nytt fenomen. Vi har oljeselskap som har mye erfaring, og de har et partnerskap som strekker seg til Nordområdene, fortsatte han, ifølge avisen.

Ikke et spørsmål om, men hvordan

Og klarsignalet for boring videre nordover ser ut til å bli gitt klart og tydelig.

– Jeg har stor tro på at vi kan løse disse utfordringene sammen. Ettersom vi utvikler ny teknologi, blir vi mer sikre på oss selv. Det er ikke et spørsmål om vi kan gjøre det, men om hvordan, blir Borten Moe sitert på.