– Det er helt utrolig. Vi har jo bare vært i drift i tre måneder. Vi hadde jo håpet på å havne på en sånn liste en gang i fremtiden. At vi er der allerede nå er veldig overraskende, sier Espen Larsen-Hakkebo i Brim Explorer.
Nylig publiserte den britiske storavisen The Telegraph ei liste over de 50 beste opplevelsesreisene i verden.
Kun to av opplevelsene var fra Norge.
SUKSESS: Agnes Árnadóttir og Espen Larsen-Hakkebo har foreløpig hatt suksess med selskapet Brim Explorer.
Foto: Brim ExplorerPå lista er blant annet mulighetene til å svømme med hvalhai og rokker langs korallrevene i Australia, padle kano i jungelen i Guyana, eller hilse på en panda i Kina og isbjørn i Canada.
Og Brim Explorers helt nye hvalsafaritilbud, med base i Tromsø.
Avisen skryter blant annet av hybridbåten til Brim Explorer.
– Båten går på diesel, men når vi nærmere oss hvalene går vi over på strøm og kan gå lydløst blant dyrene, sier Espen Larsen-Hakkebo.
Selskapet får også skryt for fokuset sitt på bærekraftig drift.
NY BÅT PÅ VEI: Brim Explorer bygger nå en ny hybridbåt, i tillegg til «Svolvær». Planen er at den nye båten skal gå halve året på Svalbard og halve året i Tromsø.
– Folk vil ha det
Larsen-Hakkebo forteller at de kun bruker lokale råvarer og produkter på sine opplevelser. Båten «Svolvær» og båten de nå bygger i Ålesund består kun av norske materialer.
– Vi mener det er mulig å gjøre turismen mest mulig kortreist og bærekraftig, samtidig som det er lønnsomt. For det første fordi folk ønsker det, men også fordi kvaliteten er god. Vi serverer bare lokal mat og drikke på våre turer, og folk er veldig tilfreds med opplevelsen de får, forteller Larsen-Hakkebo.
På lista til The Telegraph finner vi også nordlysopplevelser på Svalbard, i regi av det britiske reiseselskapet Best Served Scandinavia.
DRØMMEN BLE SANN: Ken og Hitomi, et ungt nygift par fra Tokyo, hadde i flere år drømt om å velsigne kjærligheten sin under nordlyset. På Svalbard i 2010 fikk de oppleve magien.
Foto: Elisabeth Brun, NRKEndring i reisevaner
I 2020 kan vi forvente oss en økning i flere nye reisetrender. Såkalte nakenferier er én ting, men både VG og Nettavisen skriver at opplevelsesferier og ferier der du blir kjent med de lokale godene der du er stadig øker i popularitet.
– Det har vært en akselererende trend det siste tiåret, at vi vil være mer aktive og gjøre mer på ferie. Vi vil lære mer, spise mer lokal mat, og møte lokale folk. Men jeg synes trenden har økt raskere de siste par årene, ikke minst også fordi vi er blitt mer økobevisste og tenker mer på bærekraft, skriver ansvarlig redaktør i Reiselyst, Toril Moland, i en e-post til NRK.
– Reisetrenden følger egentlig bare den generelle trenden i samfunnet. Vi tenker mer på helsa, vil være sunnere, spise bedre, spise mindre kjøtt og mer vegansk. Klimabevisstheten har jo også tvunget fram at vi er nødt til å tenke litt mer på hva vi gjør, , og omsider har folk våknet - også her i Norge, skriver hun videre.
VIKTIG ENDRING: Ansvarlig redaktør i magasinet Reiselyst, Toril Moland, er glad for at stadig flere tenker bærekraft når de planlegger feriene sine.
Foto: PrivatDet samme ser reisebyrået Berg-Hansen.
– Folk ønsker å være mer aktive i ferien. Også nordmenn. Og vi ser at det satses mye på slike tilbud her til lands, særlig i Nord-Norge, sier administrerende direktør Per Arne Villadsen.
Og det var nettopp derfor Espen Larsen-Hakkebo og hans kollegaer i Brim Explorer valgte å satse.
– Markedsundersøkelsene våre var tydelig på at folk ønsker opplevelser, og det har vi jo sett på kundetilstrømmingen også.
– Hvorfor tror du det er sånn?
– Vi har mer tid og penger, og ønsker å oppleve noe helt spesielt når vi først er på tur.
Nå håper Larsen-Hakkebo at også nordmenn får øynene opp for opplevelsesreiser i eget land.
– Vi skulle gjerne hatt flere norske kunder. Det er nok fortsatt enkelte som drar på charterturer til sydlige strøk, fordi det er enkelt og billig. Men de nordmennene som har valgt å reise med oss har sagt at det var vel verdt pengene, sier Larsen-Hakkebo.
– I tillegg håper vi jo på en endring i nordmenns reisevaner, med tanke på bærekraft og kortreiste opplevelser.
LOKAL MAT: Brom Explorer tilbyr en femretters middag samtidig som båten seiler rundt Tromsø. All maten kommer fra den lokale restauranten Mathallen.
Foto: Brim Explorer