Hopp til innhold

Nye papirposer for matavfall får slakt av innbyggerne

Anette Busk og flere tusen andre innbyggere fikk utdelt papirposer for å kaste matavfall. Posene lekket og revnet. Nå legger driftssjef seg flat og vil fikse problemet.

Matavfall Vadsø

Etter matavfallet ble kastet, begynte papirposen å lekke. Så revnet den. Anette Busk er ikke fornøyd og vil fremover legge matrestene i restavfallet.

Foto: Anette Busk

I Vadsø kommune har de nå nettopp innført avfallssortering, deriblant for matavfall. I motsetning til flere andre store byer har de valgt å ikke bruke grønne plast- eller bioposer for matavfall, men heller brune papirposer.

Allerede første dag opplevde Anette Busk i Vadsø at posene ikke var gode nok.

Anette Busk i Vadsø

Anette Busk var ikke fornøyd med papirposene for matavfall.

Foto: Privat

– Jeg er veldig positiv til å sortere, men det er veldig dumt at det er poser som ikke står til forventningene, sier Busk til NRK.

Hun skulle nemlig kaste litt matavfall i posene – og gjorde som det ble anbefalt: Hadde en eggkartong i bunnen. Men posen lekket og revnet på midten, til hennes store frustrasjon. Derfor havner restene fra dagens middag et annet sted enn i matavfallet.

– Det havner nok rett i restavfallet. Dessverre gjør det nok det, sier Busk.

Vil ha bedre poser

Hun delte frustrasjonen i et innlegg på Facebook på den lokale oppslagstavla i Vadsø. Der er det flere andre som forteller om lignende opplevelser.

Ikke alle er utelukkende negative, men noen frykter nå at papirposene kan gå opp i oppløsning allerede på kjøkkenet – og ikke først på avfallsanlegget.

Matavfallspose

Irene Ballo kommenterte også på Facebook. Hun forsøkte å ha potetmos i posen og den endte opp slik. På posen står det et tips for å unngå våte poser med følgende forslag: «Legg f.eks. papir/eggkartong/avis i bunnen på hver pose.» 

Foto: Irene Ballo

Flere tar til orde for plastposer, eller bioposer og maisposer, for matavfall.

Busk har forståelse for at de som håndterer avfall er i en oppstartsfase, og at de må teste ut posene de har valgt.

– Men det er fint hvis de finner poser som er litt bedre, sier hun.

Legger seg flat

Driftssjef Hans Henrik Kristiansen i selskapet Masternes Gjenvinning AS, selskapet som siden juli har tatt over ansvaret for renovasjonstjeneste i Vadsø, tar kritikken på alvor.

Han testet papirposene for matavfallet hjemme og var ikke fornøyd med resultatet.

– Vi er nødt til å legge oss flat. Vi kan ikke ha en slik pose. Kritikken er berettiget. Vi kommer til å gjøre noe virkelig kjapt for å få ut et tilfredsstillende produkt ut til kundene, sier driftssjef Kristiansen til NRK.

Det vil ta litt tid, men han er på saken. Han synes det er veldig beklagelig at folk ikke vil sortere på grunn av et produkt de ikke er fornøyd med.

Anette Busk i Vadsø er fornøyd med at selskapet tar kritikken på alvor.

– Da får jeg muligheten til å sortere matavfallet, sier hun til NRK.