Hopp til innhold

Ny norsk app skal forenkle legers arbeid mot koronapandemien

En ny app utviklet i Norge kan om få uker bli et nyttig verktøy for leger i flere land. Den skal gjøre det enklere å vurdere hvor raskt en pasient trenger behandling.

Anders Stormo (t.v.), Marius Christensen - fastleger og gründere av appen Helseapps.

Anders Stormo og Marius Christensen ville lage en app som ga pasienten større kontroll over sin egen journal. Da koronasituasjonen oppstod, viste det seg at appen kan være et godt hjelpemiddel for forhåndsvurdering av pasienter også.

Foto: Helseapps

– Visjonen for appen «Helseboka» var at pasienten skal kunne ta kontroll over egen helse. Etter hvert skjønte vi at vi hadde laget et mye større system enn det vi først hadde tenkt.

Ordene tilhører fastlege og nå gründer Marius Christensen fra Harstad. Det er bare kort tid siden den appen ble lansert i Norge.

Han beskriver det som et felles journalsystem for pasienten og helsepersonellet.

– Her får du helseinformasjon, sjekke inn før man har time hos helsepersonell og du kan gi viktig informasjon. Dermed kan helsepersonellet vurdere hvilke pasienter som trenger hjelp først, forklarer Christensen.

Ideen ble født da Christensen som fastlege erfarte at oppfølgingen av pasienter med kroniske sykdommer var for tilfeldig.

Skjermbilde av Helseapps' covid 19-spørreskjema

Ved hjelp av enkle kontrollspørsmål som pasienten svarer på, kan legene vurdere i hvor stor grad det haster med å gi helsehjelp til pasienten.

Foto: Helseapps

Gir pasienten tilgang til egen journal

Harstad-legen ville lage et system der han forsikret seg om at pasientene ble kalt inn til kontroll til rett tid. Først laget han seg et system i en papirperm.

Så kom ideen om å lage en app, for å forenkle arbeidet. Slik kan pasienten kommunisere med for eksempel legen gjennom tekst, video og bilder.

Da pandemien brøt ut, var den akkurat ferdigstilt. Og selv om det ikke var en pandemi appen ble laget med tanke på, så vil funksjonene kunne forenkle jobben for legene.

– Pasienter som tror de er syke av covid-19, kan svare på spørsmål i appen. Svarene gjør at helsepersonellet kan avgjøre hvilke som bør kontaktes på video, hvilke som må på sykehus og hvem som kan vente, sier Christensen.

Brukes allerede i Norge

«Helseboka» er utviklet i samarbeid med flere Universitetet og gjennom tett dialog med Direktoratet for e-helse.

Allerede har sykehus, fastleger, kiropraktorer, psykologer og mange pasienter tatt den i bruk.

Kort fortalt «snakker» appen med enkelte offentlige helseregistre og private helseaktører.

Som pasient kan du få se i journalnotater og epikriser fra fastlegen eller sykehuset, eller se resultater av en blodprøve.

– Det vi som leger gjør, blir mer og mer tilgjengelig for pasientene. Vi mener at fremtidens helsevesen gir pasienten eierskap til egen journal, sier Marius Christensen.

Han legger til at systemet oppfyller strenge krav til datasikkerhet og håndtering av sensitiv informasjon.

Han sier flere land nå vurderer å ta den i bruk.

Utlandet neste

– I utviklingsland i Afrika, Asia og Sør-Amerika er ikke infrastrukturen like godt utbygd som i Norge. Det er i slike land appen kan utgjøre størst forskjell, sier legen i Harstad.

På sikt tenker gründerne at appen skal følge folk som flytter over landegrenser.

– Visjonen er å bre ut systemet, slik at dersom en pasient flytter til et annet land, kan journalen gjøres tilgjengelig for legen der.