Hopp til innhold

Privat aksjonist redder kulturarv: – Sjøbua ropte på omsorg

Hun kaller seg kulturminneaktivist og har gått til privat aksjon for å redde gamle sjøbuer fra forfall. Denne typen innsats må til for at kulturminner blir tatt vare på, mener fageksperter.

Randi Sjølie har jobbet både som tømrer og med å ta vare på gamle hus. Det fortsetter hun med som pensjonist.

Randi Sjølie har jobbet både som tømrer og med kulturminner. Det fortsetter hun med som pensjonist.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Her er det minst like dårlig som på den andre sida, sier Randi Sjølie mens hun pirker med kniven i treverket på en gammel sjøbu.

Råtne planker og store hull i taket er i ferd med å ødelegge det gamle huset ved Varangerfjorden i Nesseby kommune.

Hvem som eier den 12 kvadratmeter store utstyrsbua er uklart. Men den pensjonerte tømreren og kulturminnearbeideren har bestemt seg for å ta ansvar. Nå er halve taket reparert, og resten står for tur.

Alle hus som har tett tak står bra i mange år, selv om det kanskje ikke ser så standsmessig ut. Et tett tak er det viktigste.

Sjøbu med nytt tak kan stå i mange år.

Denne sjøbua ved Varangerfjorden hadde store hull i taket. Nå har Randi Sjølie lagt nytt tak.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Naust og sjøhus forfaller

Langs hele norskekysten står det mange sjøbuer som trenger ekstra omsorg for ikke å gå tapt.

En rapport som Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) skrev i 2020, viser at naust og sjøhus er en type kulturminner som forsvinner i raskt tempo.

Åse Dammann i Norsk institutt for kulturminneforskning, har registrert eldre bygg. Konklusjonen hennes er at naust og sjøhus er spesielt utsatte for tap og forfall.

Åse Dammann sier frivillige gjør en stor innsats for å ta vare på gamle naust og sjøhus.

Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning

Åse Dammann, seniorrådgiver i NIKU, sier at Riksantikvaren siden år 2000 har hentet inn nasjonale data på hvordan det står til med gamle bygninger i landet vårt.

Dataene viser at naust og sjøhus mange steder er i ferd med å forsvinne. Dammann sier mye av årsaken er at disse bygningene ikke lenger er i bruk.

– De er ikke så viktige som de en gang var i forbindelse med daglige gjøremål og virksomhet, og når de ikke er i bruk forfaller de. I tillegg står mange værhardt til.

Åse Dammann roper varsko for naust og sjøhus. Etter 20 år med feltkontroll ser det ut til at sjøhus og naust er spesielt utsatt.

Åse Dammann roper varsko for naust og sjøhus. 20 år med feltkontroll viser at kulturminner som naust og sjøhus, forsvinner i raskt tempo.

Foto: Åse Dammann / NIKU

Sjøbua ropte på omsorg

I mange år hadde Randi Sjølie sin daglige arbeidsreise forbi det gamle huset. Og som utdannet tømrer, var ikke jobben med å tette taket noen stor oppgave for henne.

Sjøbua ropte på litt omsorg. Siden det var uavklart hvem som hadde ansvaret for den, tenkte jeg at den jobben kunne jeg gjøre.

Sjølie kaller seg kulturminneaktivist og gjennom den lokale Fortidsminneforeningen har hun vært med å redde flere gamle hus i Varanger. Men redningsaksjonen for sjøbua i Nesseby, er det bare hun som står for.

– Jeg er pensjonist, men har fortsatt lyst til å snekre og jobbe med praktisk kulturminnevern. Da eierne av tomta som sjøbua står på sa ja, så satte jeg i gang.

Men tett tak sikres ikke bare bua, men også det som er inne i den. Viktige kulturminner fra våre forfedre, mener Randi Sjølie.

Med tett tak sikres ikke bare bua, men også det som er inne i den. Viktige kulturminner fra våre forfedre, mener Randi Sjølie.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Nasjonal dugnad for sjøhus

De store tapstallene for denne bygningsmassen førte til at det ble satt av penger til å vedlikeholde noen av disse husene.

Åse Dammann sier at organisasjoner som Forbundet Kysten og fortidsminneforeningene, gjør en stor innsats for å ta vare på gamle hus.

Selv om sjøbuene er lettere å holde ved like enn store gamle hus, så er vi helt avhengig av innsatsen fra eiere og frivillige foreninger for at kulturarven vår skal bestå.

Halve taket er reparert på gammel sjøbu ved Varangerfjorden

Randi Sjølie har reparert halve taket på en gammel sjøbu ved Varangerfjorden. Snart er huset sikret i mange år framover.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Det visuelle inntrykket tilhører oss alle

Åse Dammann sier naust og sjøhus har vært viktige bygningstyper langs kysten vår, derfor er det viktig at disse sikres for framtida.

Gjennom naustene og sjøhusene kan vi se fortiden i landskapet. Vi kan se hvordan folk levde, og vi kan tenke oss hvordan de hadde det.

Bygningene tilhører eierne, men det visuelle inntrykket tilhører oss alle, sier Dammann.

Sjøbuer forfaller langs kysten vår. Her fra Vadsø og Varangerfjorden

Mange gamle sjøbuer langs kysten ser sånn ut fordi de ikke lenger er i bruk.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Kulturminner

Med nytt tak sikres sjøbua ved Varangerfjorden, men også det som i inne i bua. Her ligger det nemlig rester av flere generasjoners fiskeutstyr.

Her vises det sånn som det var når bua var i bruk. Derfor har det stor verdi å ta vare på disse gamle husene, sier Randi Sjølie.

En kjøretur langs Varangerfjorden viser at sjøboden i Nesseby ikke er alene om å trenge omsorg. Mange er i dårlig forfatning med huller både i tak og vegger.

Sjølie håper at hennes aksjon kan inspirere andre til innsats så sjøbodene ikke går tapt.

Det er en rikdom at vi har mange minner om hva folk drev med her langs fjorden. Et nytt tak er kanskje det som skal til for at en bu kan stå i 50 nye år.

Yassin Nyang Karoliussen, som jobber med bygningsvern og kulturminner i Troms og Finnmark fylkeskommune.

Yassin Nyang Karoliussen, som jobber med bygningsvern og kulturminner i Troms og Finnmark fylkeskommune.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Hun får støtte av Yassin Nyang Karoliussen, som jobber med bygningsvern og kulturminner i Troms og Finnmark fylkeskommune.

Karoliussen mener arbeidet som Sjølie legger ned, er livsviktig for at kulturminnene langs Varangerfjorden skal bestå i årene framover.

Vi er avhengige av den type engasjement for å kunne bevare denne typen kulturminner. Disse har ikke vern, og de er ikke fredet. Når de ikke er i bruk forfaller disse husene raskt om ikke eierne tar vare på dem.

Les også Her har det bare bodd fugler i 50 år – Nå skal Lofotens mest fotograferte hus bli hotell

Huset på Røst, Toralfhuset