Hopp til innhold

Russiske militærøvelser skaper trøbbel for norske fiskebåter

Norske båter som driver fiske i Norskehavet og Barentshavet må stadig oftere avbryte fisket på grunn av russiske militærøvelser. Nå kobles Utenriksdepartementet inn.

Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov utenfor norskekysten på vei mot Middelhavet, fotografert fra et norsk overvåkningsfly mandag 17. oktober.

Den russiske øvelsesaktiviteten er tilbake på nivå med øvelsene under den kalde krigen. Her er et tidligere bilde av det russiske hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i havområdet utenfor Norge.

Foto: 333 Skvadronen / REUTERS

– Det skaper en usikkerhet i driften vi gjerne skulle vært foruten, sier Sturla Roald, avdelingsleder i Fiskebåt.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt får mange henvendelser fra norske fiskebåter som må avbryte fisket, på grunn av stadig flere russiske militærøvelser i nord.

Den russiske øvelsesaktiviteten er tilbake på nivå med øvelsene under den kalde krigen.

Fiskebåt har nå sendt et brev til Utenriksdepartementet hvor de tar opp problemstillingen.

– Vi mener dette er en såpass viktig problemstilling at den fortjener å bli diskutert mellom Norge og Russland. Vi håper man gjennom dialog kan finne hensiktsmessige løsninger som ivaretar begge parters interesse, sier Sturla Roald, avdelingsleder i Fiskebåt.

Les mer: Russland driver skyteøvelser med krigsskip og ubåter utenfor kysten. Forsvaret følger med

Bedre varsling

Fiskerne risikerer å tape flere fiskedøgn dersom fisket må avbrytes på grunn av militærøvelsene.

Roald forteller at det blir båndlagt store havareal i forbindelse med militærøvelsene, som fiskerne må holde seg utenfor.

– Ettersom disse dekker store areal, blir ofte varslingen gjort med veldig kort frist, så man ofte må avbryte fisket og forlate området. Det skaper en usikkerhet i driften vi gjerne skulle vært foruten, sier avdelingslederen.

Han sier at det kan gå utover lommeboka til fiskerne, og at problemstillingen har skjedd oftere og oftere de siste årene.

– Gjennom å sørge for litt bedre varsling, kan man avdempe de ulempene dette medfører for fiskerne.

Det engelskspråklige nettstedet The Barents Observer omtalte også dette tidligere i september.

Økonomiske konsekvenser

Hermes er et av rederiene som har blitt påvirket av de russiske militærøvelsene.

– Det gir utfordringer for oss som driver aktivitet i Barentshavet når sånne øvelser pågår, sier Jan Roger Lerbukt, som er daglig leder i Hermes.

Jan Roger Lerbukt

Jan Roger Lerbukt, daglig leder i Hermes, mener det er helt på sin plass at Utenriksdepartementet blir varslet.

Foto: Silje Olsen Engenes / NRK

I august opplevde de en rakettoppskyting som russiske myndigheter varslet seint om. Det gjorde at de ikke kunne gå inn i store deler øst og sør for Svalbard.

– Det får direkte økonomiske konsekvenser for båt og mannskap. Mister du et døgn fiskeri, er det et døgn du aldri får igjen, sier Lerbukt.

Han mener det er helt på sin plass at Utenriksdepartementet blir varslet.

– Vi deler jo et havområde som det er forskjellig aktivitet i. At man prøver å tilpasse aktiviteten og varsler hverandre når ting foregår, det håper jeg både norske og russiske myndigheter tilstreber så langt det lar seg gjøre.

Lerbukt synes det burde varsles mye tidligere om eventuelle militære øvelser, så man kan planlegge og forholde seg til det.

Fra Timur Chekanov i den russiske ambassade i Oslo får NRK følgende kommentar på epost torsdag ettermiddag:

– Havområdestenging for fartøy under all slags flagg under militære øvelser er utbredt internasjonal praksis. Som kjent anvendes den også av norske myndigheter. Spørsmålene som oppstår i denne forbindelsen bør man først og fremst diskutere via forsvarsmyndigheter i Russland og Norge, der fullverdige kontakter ble avbrudd etter Oslos initiativ. Den russiske side streber stadig etter å sikre fred og stabilitet i nord og er interessert i å skape gode og forutsigbare forhold for alle typer næringsvirksomhet inkludert fiskeri.

Utenriksdepartementet sier til NRK at de har notert seg at brevet fra Fiskebåt er sendt til dem, og vil komme tilbake når de har vurdert innholdet.

Nyheter fra Troms og Finnmark