Nordpolen rundt på tre måneder

For første gang i historien har en seilbåt kommet gjennom både Nordøst- og Nordvestpassasjen i løpet av en sesong. Med det er et nytt kapittel i polarhistorien skrevet.

Mannskapet på «Northern Passage»

Mannskapet på «Northern Passage» seilte rundt Nordpolen på tre måneder.

Foto: Eric Brossier

«Northern Passage»

Med sin 31 fot store glassfiber trimaran «Northern Passage» seilte Ousland og mannskapet rundt Nordpolen på tre måneder.

Foto: Eric Brossier

Det er Børge Ousland og hans mannskap på tre som har satt rekorden med sin 31 fot store glassfiber trimaran «Northern Passage».

Mannskapet la ut fra Frammuseet i Oslo den 23. juni, og i går nådde de Lancaster-sundet, som markerer den østlige delen av Nordvestpassasjen.

Ekspedisjonsleder Børge Ousland sier at de med ekspedisjonen ønsket å sette fokus på klimaendringene.

– Med vår ekspedisjon ønsker vi å være et sterkt eksempel på hvor store endringene i Arktis er og hvor raskt de skjer. Vi ser frem til å bearbeide det store film- og billedmaterialet vi har tatt underveis, sier Ousland.

Video Video fra Ousland

SE VIDEO: Ferske bilder fra ekspedisjonen.

Dramatiske endringer

Han sier at det er de dramatiske endringene i isforholdene de siste årene som har gjort det mulig å seile gjennom begge passasjene i løpet av en kort arktisk sommer.

– På Amundsens tid ville samme distanse tatt fem-seks år, som en følge av langt vanskeligere isforhold. At årets ekspedisjon har vært mulig å gjennomføre med en liten seilbåt av glassfiber, viser hvor dramatiske endringene har vært, og hvor raskt isen smelter, sier Ousland.

Fortsetter seilaset

Foruten Børge Ousland har Thorleif Thorleifsson (skipper), Stanislav Kostyashkin fra Russland og Vincent Colliard fra Frankrike vært med på ekspedisjonen.

Seilasen er ikke over enda. Etter et kort opphold i Pond Inlet, fortsetter seilasen mot Grønland og derfra videre hjem til Norge, for å fullføre jordomseilingen av Arktis.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.