Nesten isfri ferd gjennom Nordøstpassasjen for Ousland

Det er nå såpass lite is i havområdene rundt Nordpolen at Børge Ousland nesten uhindret kan ta seg fram med en 31 fots seilbåt i plast.

Video EKSPEDISJON-280810-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Børge Ousland ser lite is på sin ferd rundt Nordpolen. Reporter: Eivind Molde.

Sammen med Thorleif Thorleifsson og en russisk kollega har eventyreren lagt ut på en båttur som ingen tidligere har gjennomført. Ekspedisjonen gjennom Nordøst- og Nordvestpassasjen er blitt mulig fordi det er blitt mindre is i Arktis.

De tre eventyrerne er nå på vei gjennom den sisten delen av Nordøstpassasjen. NRK har intervjuet dem på e-post, og fått svar på video.

Dyrene er borte

– Det som overrasker meg mest på denne turen er at vi nesten ikke har sett noe dyreliv. De gangene vi har sett dyr, sel, hvalross og isbjørn, har vært der det har vært is, sier Ousland.

Under turen dokumenterer han det han ser av klimaendringer. Ousland sier at de ikke har sett noe dyreliv på det åpne havet. Ikke en hval, ikke en sel.

– Det er det som kjennetegner drivisen, er at det er motoren i hele næringskjeden. Når drivisen forsvinner, så endrer hele økosystemet seg, sier Ousland.

At de tre kan seile en 31 fot stor båt med en 9,8 hesters påhengsmotor, er slående symbol på endringene for eventyreren.

Han sier de har hatt noen problemer med dårlige vindforhold, men få problemer med isen.

Video Børge Ousland om isforholdene

Børge Ousland rapporterer om isforholdene utenfor Øst-Sibir.

Klimaendringer

– Vi gjør dette fordi vi er eventyrlystne, men hvis vi klarer denne turen, vil det være et av de mest visuelle symbolene på klimaendringene, sier Ousland.

For vel to måneder siden startet turen fra Oslo. Turen har gått langs kysten av Norge og Russland.

– Vi er utenfor Øst-Sibir, den siste del av Nordøstpassasjen, tre dager etter skjema, sier Ousland.

På kartet nedenfor kan du se seilbåtens siste posisjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Båten de bruker en Trimaran Corsair 31. De falt ned på en trimaran fordi den kan trekkes opp på isen hvis det kniper. Den stikker ikke dypt og den seiler fort i liten vind.

Ousland fikk ideen til ekspedisjonen i 2007 da han så at begge passasjene var åpne, og mulige å forsere.

Video Børge Ouslands padlerute rundt Nordpolen

Børge Ouslands rute rundt Nordpolen.

Gjennom Nordøstpassasjen i 1879

Finsksvenske Adolf Erik Nordenskiöld var den første som seilte gjennom Nordøstpassasjen. Med fartøyet Vega dro han ut fra Tromsø 21. juli 1878 og passerte Kapp Tjeljuskin 19. august.

Men fra 28. august ble Vega sittende fast ti måneder i pakkisen. Da fartøyet kom løs, kunne de seile de siste 100 sjømilene til Beringstredet og fullføre sin reise til Stillehavet med alle deltakerne i behold.

Roald Amundsen gjennomførte sine seilinger gjennom begge passasjene fra 1918 til 1920.

Nå fortsetter turen for de tre, langs Alaska og Canada, via Grønland og Færøyene og tilbake til Oslo. Det er ventet at de vil nå Oslo i oktober.

Video Ousland satte kursen mot Nordpolen

Slik så det ut da Ousland satte kursen mot Nordpolen i juni.

SISTE NYTT

Siste nytt