Hopp til innhold

Nordnorsk kunstner har skapt blest

Den nordnorske kunstneren, Joar Nango har satt sinnene i kok i Oppland de siste ukene. Han og kunstnerkollegaene lagde et kunstverk som til slutt ble fjernet etter protester fra innbyggerne.

Joar Nango

Joar Nango har skapt rabalder i bygda Kvam i Oppland. Der er innbyggerne opprørte og blir nå hørt i kravet om at kunstverket hans fjernes.

Foto: Privat

– Vi hadde selvfølgelig håpet at det skulle bli tatt imot med litt åpnere armer enn det ble, men jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå seg på kunst, sier Joar Nango som er skuffet over mottakelsen kunstverket har fått.

Lei av blesten

Bakgrunnen for kontroversen er et kunstverk bestående av en gammel møkkaspreder, en stor stein og en trestokk. Kunstverket har fått opp pulsen betraktelig på flere av bygdas innbyggere, og har blitt omtalt som både stygt og farlig av innbyggerne. På tirsdag denne uka ble kunstverket til slutt tatt ned.

Nango forteller at han og de andre kunstnerne i kunstnerkollektivet FFB har sett seg lei av all kritikken.

– Jeg føler at diskusjonen ikke kommer så veldig langt. Det er mange kontekstuelle detaljer i kunstverket som ikke presiseres, og det er lett å ha meninger om kunst uten å kjenne bakhistorien.

Kunstverk i Kvam

Her er det omdiskuterte kunstverket som består av blant annet en stein, en stokk og en møkkspreder.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Tar litt selvkritikk

Kunstneren forteller at kunstobjektene har blitt hentet inn fra forskjellige steder i verden, og at hvert element har sin egen historie. Det har blant annet blitt hentet objekter fra samisk kultur. Nango beskriver selve kunstprosessen som nomadisk og improvisert måte å jobbe på.

– Disse objektene forteller ulike historier om flyten av materialer i samfunnet. Som kunstnere har vi en bevisst tankegang om å jobbe med gjenbruk.

Nango forstår imidlertid at det kan være vanskelig å forholde seg til kunstobjekter som kan assosieres med søppel.

– Vi kan godt ta litt selvkritikk i det som har skjedd, men jeg mener det er viktig å være åpen for den kunsten man møter, sier han.

Kunstneren mener at det ligger så mye mer bak kunsten som ikke har blitt belyst i diskusjonen.

– Kunstverket består ikke bare av en møkkaspreder, en stokk og en stein. Vi jobber med kunstproduksjoner som setter søkelys på rettighetsproblematikk, og meningsutvekslinger i det norske, offentlige rom, sier han.

Arkitektkollektivet under en pause i arbeidet

Kunstnerkollektivet som består av Eystein Talleraas, Håvard Arnhoff og Joar Nango har planer om å sette opp et nytt kunstverk.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Nye kunstneriske planer

Kvam kommune har nå valgt å trekke seg ut av prosjektet, og kunstverket er altså tatt ned av sikkerhetsmessige årsaker. Kunstnerkollektivet FFB gir imidlertid ikke opp.

– Vi er allerede i gang med å finne et nytt sted for verket, og samarbeider med noen kule, lokale entreprenører. Så kapittel to i prosjektet er iverksatt.

Men det er ikke satt noen endelig dato for avdukinga av det nye kunstverket, som ifølge Nango også har et omdiskutert rykte.

– Vi har ikke satt noen dato, og prøver å forholde oss åpen til situasjonen. Vi tar til oss kritikken, og ønsker å respektere lokalbefolkninga, men vi jobber videre, avslutter han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark