Hopp til innhold

Nordmenn på sløsetoppen: – Gjenbruk koster nesten like mye som å kjøpe nytt

Nordmenn kaster som aldri før, og kjøper nytt istedenfor å reparere. Men det kunne vært unngått, mener både en skomaker i Tromsø og Miljøpartiet De Grønne.

Nordmenn kaster som aldri før, og kjøper nytt istedenfor å reparere.

Skal du fikse det som er ødelagt, eller kjøpe nytt? Selv om det siste kanskje friste mest, er det første alternative best for miljøet. Her med skomaker Rolf-Steinar Aarberg.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Har du endt opp med å kaste noe som kunne vært reparert? I så fall er du ikke alene.

Nordmenn er på verdenstoppen i sløsing, og når ting blir ødelagt så kjøper mange av oss nytt istedenfor å reparere.

I programserien «Sløsesjokket» her på NRK har programleder Christian Strand sammen med kjendiser sett nærmere på elbiler, elektronikk, møbler, klær og sportsutstyr.

– Vi ser at vi kjøper veldig mye mer enn før, og kaster helt brukbare ting, sier Strand.

Hver uke kastes det nesten 200 flyttebiler med møbler som kunne vært brukt. I tillegg kommer alt det andre gjenvinningsstasjoner og søppelfyllinger fylles opp med.

– Det er ikke bare synd fordi det bruker ressurser og skader miljøet, men her er det mye penger å spare på ting som kunne blitt fikset på og så brukt videre, sier Strand.

Christian Strand

Christian Strand er programleder for «Sløsesjokket» på NRK 1.

Dyrt med gjenbruk?

Mange av oss får endorfin-rush i kroppen av å kjøpe helt nye ting. Og vi har så mye penger at vi har mulighet til det.

Og så har du momentet med at det å fikse ting og å reparere kan være nesten like dyrt som å kjøpe nytt.

Da er det kanskje ikke så rart at vi ligger i verdenstoppen?

Skomaker i Tromsø, Rolf-Steinar Aarberg, har gjort yrke av å reparere gamle og ikke fullt så gamle skatter.

– Vi merker at det er stor interesse for å reparere. Og særlig er det de unge som er mest miljøbevisst, og som ser miljøperspektivet i å ta vare på ting, sier han.

Skomaker Rolf-Steinar Aarberg

På denne jakken har skomaker Rolf-Steinar Aarberg byttet glidelås. Og vips, så ble den god som ny.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Nylig reparerte han et par støvletter for en kunde, for 600 kroner. Hadde Norge sett mot Sverige, som har halvert momsen på dette arbeidet, kunne det kostet 400 kroner.

Han er en av flere som nå ønsker at Norge ser til sitt naboland for inspirasjon til hvordan samfunnet enklere kan velge grønt.

Men flere politikere er i tvil om kutt i moms er den beste løsningen.

Skomaker Rolf-Steinar Aarberg

Med ny såle ser støvletten til høyre som ny ut. Den til venstre er slik den så ut da kunden kom til han.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Ny nasjonal strategi

Miljøpartiet De Grønne foreslo i sitt alternative statsbudsjett i 2021 å fjerne moms på gjenbruk og reparasjon. De fikk ingen gehør.

Men regjeringen jobber med ny nasjonal strategi for sirkulær økonomi. Den skal presenteres til våren. Da er nettopp dette med moms et viktig spørsmål, sier statssekretær Maren Hersleth Holsen (V) i Klima- og miljødepartementet.

Finansdepartementet viser til rapporten «Leve av å reparere?» av Forbrukerforskningsinstituttet SIFO, som har sett nærmere på akkurat dette temaet.

Departementet trekker fram at hvis formålet er å redusere produksjon av nye varer, er det lite målrettet å gi støtte til reparasjoner gjennom å kutte penger til staten, som momsen jo er.

– Systemet er mest effektivt når flest mulig varer og tjenester avgiftslegges med en generell sats. Reduserte satser og fritak fra merverdiavgift reduserer inntektene, gir merarbeid for næringsdrivende og skatteetaten, og skaper vridninger i økonomien, sier statssekretær Magnus Thue (H).

Leder i finanskomiteen på Stortinget, Mudassar Kapur, er med i «Sløsesjokket» på NRK 1. Han påpeker at skatte- og avgiftspolitikken til regjeringen er fast for den perioden vi er inne i. Men han har store forventninger til den kommende nye strategien for sirkulær økonomi.

– Jeg tror absolutt det er smart å tenke nye tanker om hvordan man kan støtte opp om gjenbruk, uten at momskutt nødvendigvis er løsningen. Både utfordringene og mulighetene i sirkulærøkonomien må ses i sammenheng. Dette er høyt på dagsorden hos oss, sier Kapur.

Skomaker Rolf-Steinar Aarberg byttet såle på klatreskoene

Til og med klatresko kan få lengre levetid – med en ny såle!

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Kjøp kvalitet

Mens man venter på den nye strategien, oppfordrer både programleder Christian Strand og skomaker Rolf-Steinar Aarberg folk til å tenke mer på kvalitet.

Og koronaen har gjort oss mer bevisst på hva vi har hjemme, både i skuffer, skap og boder. Det tyder i hvert fall seertallene til det nye programmet på. 1. episode ble sett av 925.000 seere.

Christian Strand har en henstilling til deg som vurderer å kjøre det gamle på fyllinga, og heller kjøpe nytt.

– Fiks den tingen du har, så varer den mye lenger!