Hopp til innhold

Nordmenn bruker nesten fem milliarder på bønn, urter og «varme hender»

Billettene til «The Princess and the Shaman» koster mellom 595 og 1 030 kroner. Dette er en dråpe i havet for nordmenn, som bruker nesten fem milliarder på alternative behandlinger hvert år.

Durek og Märtha

OMDISKUTERT: Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek arrangerte en workshop på Verdensteateret i Tromsø tirsdag.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Jeg har gledet meg til dette lenge. Mange har et kort, kjipt liv hvor de lar frykten råde. Her blir vi fortalt at vi kan leve et stort og herlig liv, fylt med masse glede, sier Liv Hanne Haugen.

Tirsdag satt hun blant publikum under workshopen til sjaman Durek og prinsesse Märtha Louise på Verdensteateret i Tromsø. Hun kjøpte fire billetter samme dag eventet ble annonsert.

Turneen til kjæresteparet har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Men Haugen, som til daglig jobber som kunstner, var veldig fornøyd.

hANNE

FORNØYD: Liv Hanne Haugen er veldig fornøyd med seansen med prinsessen og sjamanen, og sier Märtas historie er inspirerende.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Jeg skjønner jo at folk er skeptiske til dette, og at mange mener hun misbruker tittelen sin. Men jeg synes hennes reise, og det hun forteller er utrolig inspirerende.

– Hun bryter med alle konvensjoner og det er en befriende opplevelse. All honnør til Märtha som tør å gå sin egen vei, sier Haugen.

Til sammen var det rundt 160 personer som hadde kjøpt billett. Billetter som koster mellom 595 kroner og 1 030 kroner.

Og vi nordmenn er ikke fremmede for å bruke penger på alternativ medisin eller behandling.

Hver fjerde nordmann

– Vi brukte rundt 4,7 milliarder kroner på alternative behandlinger i 2018, sier informasjonssjef ved Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM), Ola Lillenes.

– Vi har sett en nedgang i interessen for slike behandlinger siden 2012. Men i samme periode har pengebruken ligget stabilt på rundt 4,7 milliarder kroner, rundt gjennomsnittet sammenlignet med resten av Europa, sier Lillenes videre.

Ifølge NAFKAM oppsøker nesten 40 prosent av nordmenn en form for alternativ behandling årlig. Dette inkluderer alt fra å kjøpe urter med helbredende effekter, til kurs i meditasjon, og åndelige behandlinger som sjamanisme og håndspåleggelse. En av fire oppsøker en alternativ behandler for terapi.

Totalt bruker disse menneskene over 3 000 kroner hver på alternativ medisin i året. Mest penger går til yoga, meditasjon og andre selvhjelpsteknikker (1 700 kroner).

Ola Lillenes

KVINNER: Det er flertall av kvinner som bruker alternative behandlingsmetoder, sier Ola Lillenes ved NAFKAM.

Foto: Privat

– Det er en relativt liten sum som blir brukt på slike seansen som prinsessen nå er en del av, sier Lillenes.

I pose og sekk

Den typiske forbrukeren av alternative behandlinger er en attraktiv kundegruppe for mange bransjer.

– Vi ser at de fleste som bruker alternativ behandling er kvinner over 40. Hun er ofte godt utdannet og har høy inntekt.

Et annet fellestrekk mellom forbrukerne er at de også er storforbrukere av det offentlige helsevesenet.

– På generell basis er kvinner mer aktive med å oppsøke helsetjenester. Vi ser også at de som bruker alternativt kombinerer dette med konvensjonell medisin. Bruken av alternative behandlinger og det offentlige helsevesenet går dermed ofte hånd i hånd, avslutter Lillenes.