– Dette er jo joikakaker på nytt. Jeg synes det ser veldig likt ut som joika-emblemet, sier professor ved UiT, Ketil Hansen.
Ketil Hansen er professor ved Universitetet i Tromsø. Han har skrevet en doktorgrad om diskriminering av den samiske befolkningen.
Foto: PrivatEt nederlandsk reiseselskap, ved navn Norske Noorwegen Reizen, bruker nemlig en samisk karikatur i sin logo.
I logoen er også Hurtigruten sin logo, siden selskapet leverer Hurtigruten-turer.
– Dette er en stereotypisk fremstilling av det samiske som vi har diskutert veldig mye nå i det siste. Å fremstille samer på den måten er en type kulturelt tyveri, mener Hansen.
Logoen øverst på dette bildet har fått flere til å reagere. – Fremstiller samer på samme måte som joikakake-logoen, mener professor.
Foto: Skjermdump– Sover i timen
Professoren henviser til den offentlige debatten om joikakaker-gutten. Den førte til at Nortura valgte å endre både navn og design på boksene.
Det burde dette selskapet også gjøre, mener Ánde Somby, førsteamanuensis ved UiT.
Han mener selskapet har sovet i timen.
– De burde våkne. På samme måte som Nortura burde de trekke denne logen tilbake og komme tilbake med en tidsmessig logo, sier Somby.
Den samiske gutten prydet Joika-boksen i over 60 år, men i juli bestemte Nortura seg for å endre både navn og design på boksene.
Foto: SAMUEL FRODE GRØNMO / NRKNorske Noorwegen Reizen reklamerer med at de er eksperter på Norge og har samarbeidet med Hurtigruten siden 1991.
Det får Somby til å reagere.
– Hvor spesialister er de på Norge hvis ikke de har fulgt med i utviklingen som har skjedd i Norge, og ellers i verden, når det gjelder slike karakterer i produktnavn og logoer?
Førsteamanuensis ved UiT, Ánde Somby, mener selskapet bør trekke logoen tilbake.
Foto: Privat– Skjønner ikke koblingen
Hansen stiller seg undrende til hva det samiske har med Hurtigruten å gjøre.
– Altså vi har jo en sjøsamiskbefolkning i Norge, men jeg forstår ikke koblingen mellom denne glade samegutten og Hurtigruten, sier professoren, og tilføyer:
– Hvis det er slik at Hurtigruten ønsker å profilere reisen sin med det samiske burde det bli gjort på en annen måte.
Ifølge Christina Hætta, leder for kultur i Samerådet, var det de som gjorde Hurtigruten oppmerksom på logoen og markedsføringen til det nederlandske firmaet.
– Samerådet har vært i dialog med Hurtigruten om denne logen og de er enig i at dette er en markedsføring som ikke hører hjemme i dagens samfunn.
Hun legger til at Hurtigruten allerede er i dialog med selskapet.
Christina Hætta, leder for kultur i Samerådet, mener markedsføringen til det nederlandske firmaet ikke hører hjemme i dagens samfunn.
– Ikke i tråd med vår merkevare
Markedsdirektør i Hurtigruten, Stine Steffensen Børke, sier derimot at det er Samerådet som skal ta kontakt med reisebyrået.
– Vi er glade for at Samerådet skal kontakte reisebyrået direkte med sitt syn. Vi i Hurtigruten kommer også til å ta kontakt med reisebyrået, og forklare hvorfor mange i Norge vil kunne reagere på logoen deres.
Børke sier at bruken av Hurtigrutens logo ikke er i tråd med deres merkevareplattform.
– Med tanke på at reisebyrået har solgt reiser til Norge siden 1953, og selger reiser på vegne av en rekke store norske bedrifter, er det lett å si i dag at noen burde tatt denne praten med dem en gang i løpet av de siste 60 årene. Nå skal i alle fall vi ta en prat med dem, og forklare hvorfor det er flere som kan reagere på logoen deres.
Norske Noorwegen Reizen markedsfører turer med Hurtigruten.
Foto: SkjermdumpVil endre logo
Men det nederlandske reisebyrået har hverken hørt fra Samerådet eller Hurtigruten.
Daglig leder i Norske Noorwegen Reizen, Dick von Kooi, sier de kommer til å endre logo.
Foto: Privat– Jeg kan ikke huske å ha diskutert dette med Hurtigruten, skriver daglig leder for selskapet, Dick von Kooi, i en e-post til NRK.
Han legger til at de aldri har hatt som intensjon å fornærme noen med sin logo og sier at de vil endre den.
- LES OGSÅ: