Nå venter 700 kilometer på sykkelsetet i villmarka

– Birkebeinerrittet er hardt, men dette er mer som en ekspedisjon.

Team Craft/Viking

Danske Erik Skovgaard Knudsen (nærmest) og Per Thomsen er favoritter til å vinne årets 700-kilometer i Offroad Finnmark. Her har de allerede tatt teten etter starten fra Alta.

Foto: Wenche Jensen/Offroad Finnmark

Tirsdag gikk starten i 700-kilometeren i terrengsykkelrittet Offroad Finnmark. Etter starten i Alta venter tre-fire døgn med tøft terreng og lite hvile over Finnmarksvidda før rytterne er tilbake i Alta.

I herreklassen stilte 12 lag til start. Favorittene er det danske laget Craft/Racing Viking med fjorårsvinner Erik Skovgaard Knudsen og hans nye makker for året, Per Thomsen.

– Det var en fantastisk opplevelse i fjor, og det er derfor man står på startstreken i år igjen. Man kan bare gjøre sitt beste, og så får man se hva som skjer, sa Knudsen om årets vinnersjanser rett før start.

Direktesending fra starten OF700 2014.

Se NRKs direktesending fra starten i herreklassen i 700-kilometeren. Foto: Rune Paulsen/Offroad Finnmark

Følg NRKs dekning av Offroad Finnmark her.

– Må sykle mye

Et av de norske lagene med ambisjoner om å hevde seg blant topp tre er Team ASEB med Asbjørn Setting og Einar Bjørn fra Tromsø.

– Vi har satt som mål å bli topp tre, men mye spiller inn. Med utstyr, det personlige, å spise nok og ikke få uhell underveis, sier Setting.

De to har deltatt i den kortere konkurransedistansen på 300 kilometer tidligere, men ønsket i år en tøffere utfordring. Einar Bjørn mener forberedelsene til et så langt løp egentlig ikke er så vanskelig.

– Man sykler, sykler og sykler litt til, sier han med et smil.

– Vi har syklet 300-kilometeren, og det er som å sykle Trondheim-Oslo. Det kan alle gjøre, men dette med å sykle i tre døgn, det blir en utfordring, fortsetter han.

Team ASEB

Tromsø-syklistene Andreas Setting (t.v.) og Einar Bjørn er blant utfordrerne i 700-klassen i år.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Sykler i villmarka

Terrengsykkelrittet Offroad Finnmark arrangeres i år for sjette år på rad. Starten går i Alta, før rytterne sykler gjennom Stabbursdalen nasjonalpark til Lakselv, deretter til Karasjok, over Finnmarksvidda, mot Kautokeino, og tilbake til Alta igjen.

De første rytterne ventes i mål sent torsdag kveld eller natt til fredag. Offroad Finnmark er en lagkonkurranse hvor man deltar i lag på to eller tre syklister.

Mange har kanskje hørt om Birkebeinerrittet, men det er til sammenligning «bare» på 90 kilometer.

Ifølge rittleder i Offroad Finnmark, Jørund Greibrokk, går det nesten ikke an å sammenligne de to rittene.

– Birkebeinerrittet er hardt, men det er mer et grusrace. Her i Finnmark sykler man gjennom villmark, ATV-spor, og over fjell og elver. Dette er mer som en ekspedisjon. Birken er massemønstring og gøy, men dette er en større utfordring, mener Greibrokk.

Offroad Finnmark 700 2014.

Se video fra lufta av starten i Offroad Finnmark 700. Video: Merknorge/HI-Media

– Tøffeste jeg har prøvd

Offroad Finnmark består også av en kortere distanse på 300 kilometer, eller en sprint som noen spøkefullt kaller det. I begge distansene konkurreres det i egne herre-, dame- og mixklasser.

Til årets ritt stiller det til sammen snaue 180 deltakere, noe som er rekord.

– Vi har en vekst på 30 prosent, og det samme skal vi ha til neste år. Vi skal lage en sykkelfestival og vi skal sette Finnmark på verdenskartet, sier rittlederen.

Foreløpig er det danskene som har fått øynene opp for rittet i Finnmark. Nevnte Erik Skovgaard Knudsen er blant Danmarks mest meriterte terrengsyklister, men flere andre danske syklister stiller også til start.

Rune Høydahl

Rune Høydahl, fra OL i Atlanta.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / Scanpix

– Dette er det tøffeste rittet jeg har prøvd i hvert fall, sier Knudsen.

– Jeg vet at det er noen som lager en uoffisiell liste over de tøffeste rittene i verden. Jeg vil tro at dette rittet er blant dem. Du blir presset utover det vanlige, og det er både opp- og nedturer i løpet av en slik tur, sier dansken.

Norske favoritter

Blant de profilerte norske deltakerne stiller Rune Høydahl til start i år i 300-kilometeren. Han er tidligere profesjonell terrengsyklist, har representert Norge i OL, og har flere verdenscupseire å se tilbake på.

Starten i 300-kilometeren er ikke før torsdag, og er den klassen med flest deltakeren. Rune Høydahl og makker Jon Kristian Svaland er favoritter i herreklassen, men ifølge rittleder Jørund Greibrokk er det flere utfordrere.

– Blant annet er det et lokalt lag med Daniel Strand, Daniel Leirbakken og David Ekroll fra Drammen, sier Greibrokk.

Conny Graumann Jørund Greibrokk

Rittleder Jørund Greibrokk sammen med kontorsjef Conny Graumann.

Foto: Offroad Finnmark