Nå avgjøres jobbfremtiden til 270 personer på Svalbard

Rundt 170 av 270 personer ser ut til å miste jobben på Svalbard. Arbeidet med å avgjøre hvem som må se seg om etter andre ting å gjøre er i gang.

Svalbard, Longyearbyen

Det blir store nedleggelser på Svalbard.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

I forrige uke ble det klart at Store Norske legger en god del av kullproduksjonen på vent på Svalbard.

På grunn av lave kullpriser og store underskudd, ser styret seg nødt til å stanse arbeidet i den nye Lunckefjell-gruva midlertidig.

Målet er å gå fra rundt 270 ansatte, til 100 når sommeren kommer.

– Prosessene er i gang med fagforeningene nå. De første oppsigelsene blir sendt ut i løpet av måneden, sier administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo, til NRK.

– Med den løsningen vi ønsker å gjennomføre vil det ikke være mulig å si opp folk kun på bakgrunn av ansiennitet. Vi er nødt til å vurdere kompetanse og aldersbalanse også, sier Ravlo.

På ministerens bord

Store Norske ønsker å doble bemanningen i Gruve 7, samtidig som de stanser driften i Lunckefjell-gruva. Dette for å beholde kompetansen på øysamfunnet, i tilfellet de kan starte opp driften igjen i Lunckefjell.

Næringsdepartementet har nå forslaget til vurdering. Hvis ikke departementet går med på forslaget, kan ytterlige 50 personer miste jobben.

– Det er en tøff tid for de ansatte, sier hovedtillitsvalgt Arild Olsen.

Også han er tydelig på at ansiennitet ikke kan være avgjørende for hvem som blir sagt opp i tiden fremover.

– Vi må sørge for at de som er igjen er i stand til å ta oss fremover, og vi må gi dem en sjanse til å lykkes. Det er vanskelig å finne den rette balansen, sier Olsen.