Hopp til innhold

Mildværsuke i vente for Nord-Norge

Man kan vente seg både kraftig vind og nedbør, men til helga kan det bli godvær igjen.

– Vinden vil stort sett komme fra sør, sør-vest hele kommende uke. I morgen vil det komme litt nedbør i indre strøk i både Troms og Finnmark, og man vil få mer skyer enn det man har sett søndag, sier vakthavende meteorolog Gjermund Haugen, ved meteorologisk institutt i Tromsø.

Med vinden vil det også komme et lavtrykk i løpet av uka. Dette vil treffe Troms først på enten tirsdags ettermiddag, eller kveld. Lavtrykkspassasjen vil så bevege seg videre nordover og treffe Finnmark onsdag. Mildværet vil derimot variere om man befinner seg i ytre eller indre strøk.

Les også: Når naturen åpner døren

Pluss grader langs kysten

– Det blir stort sett null grader i ytre strøk, fram til det blir mildere vær på tirsdag ettermiddag i Troms. Da blir det også nedbør. På onsdag treffer dette finnmark. Det er en lavtrykkspassasje som treffer både onsdag og torsdag, før det blir bedre vær til helga. I indre strøk blir det litt nedbør i morgen og først på tirsdag, men så blir det bedre etterhvert som lavtrykkene passerer på kysten. Temperaturene her holder seg på minus, noe som ikke er unormalt, sier Haugen.

Meteorologen anslår at temperaturen langs kysten av begge fylkene kan komme over fem grader når lavtrykkspassasjen passerer. På vidda ble det i dag målt ned mot 15 minusgrader, noe som vil vedvare framover.

– Mot helga ser det bedre ut, Den perioden med mest vind og når lavtrykk passerer vil det bli bedre best vær i indre strøk, mens dette har gått forbi vil indre strøk få mest skyer

Les også: Forskerne må lure skvetne pingviner
Les også: Varmere og våtere vintre på Svalbard

Mildt også på Svalbard

Også Svalbard vil få en mild uke i vente, ifølge meteorologisk institutt.

– De har et forholdsvis mildt vær nå. Det er ikke så lenge til det passerer en varm front fra vest. Nå har de pluss to grader og regn, og når denne fronten passerer nå i kveld blir det vindøkning, opp i sterk kuling. Det blir roligere og tørt utover uka. Så er det mer vind fra onsdag, men det kan være litt tidlig å si. Temperaturen vil holde seg på minussiden etter at fronten har passert i kveld, sier Gjermund Haugen.