Hopp til innhold

Mild vinter gir grønne spirer og trekkfugler på 71 grader nord

Midt i februar kom en tjeld flyvende over hodet på Eirik Hargaut. – Jeg trodde ikke mine egne ører, sier fuglevennen på Måsøya i Finnmark.

Tjeld på Mjelle

Tjelden er en tøffing som tåler snø og kulde, som her på Mjelle i Nordland i mars i fjor. Men februarbesøk i Finnmark kan være rekord.

Foto: Knut Blixe Valberg

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Ingen tar feil av vadefuglen med rødt bein, rødt nebb og karakteristisk lyd. Men når den ses på 71 grader nord allerede 14. februar, blir man jo i stuss.

Eirik Hargaut hadde akkurat kommet på jobb på butikken i Måsøy da vårtegnet viste seg en måned tidligere enn han noensinne har sett den.

– Plutselig kom den hylende og passerte. Det er jo tidlig. Man sier den skal være på Loppasanden 21. mars, sier Hargaut til NRK.

Det er fullstendig uvanlig, bekrefter Jan Erik Røer i Birdlife Norge.

– Det finnes kanskje noen ytterst få observasjoner, men normalt finnes ikke tjelden i Finnmark på vinteren.

Hundekjeks spirer på 71 grader nord 16. februar

Hundekjeksen er allerede i ferd med å skyte sine første skudd på Måsøya. Eirik Hargaut tok bildet 16. februar.

Foto: Eirik Hargaut

Artsobservasjoner er nettstedet der fuglefolk rapporterer sine funn. Bare én gang tidligere er det rapportert tjeld i Finnmark i februar, men da på månedens siste dag: En flokk på åtte fugler rastet i Indre Repparfjord i 2020. I Troms er det seks registrerte funn fra februar.

Snøfritt og grønt

Tjelden er ikke det eneste som er spesielt med naturen på Måsøya for tiden.

Eirik Hargaut

Eirik Hargaut

Foto: Eirik Hargaut

– Jeg er 65 år, men har aldri opplevd en slik vinter. Det er rart alt som skjer nå, sier Hargaut.

– Hundekjeksen spirer. Det er både gråtrost, svarttrost og snøspurv på øya. Silanda kom i slutten av januar, noen par. Så alt er tidlig.

– Her er det jo ikke snø, bare litt i bergene. Men det er greit, jeg trenger ikke snø. Vi får bare håpe at det ikke begynner å spire for mye, sier måsøyværingen, som rapporterer om tre plussgrader i dag.

Snøfritt på Måsøy på 71 grader nord 16. februar

Elendig skiføre på Måsøya i Finnmark for tiden.

Foto: Eirik Hargaut

Trekker kort

Fugleekspert Jan Erik Røer tror ikke tjelden lever farlig selv om den er tidlig på plass i Finnmark.

– Det kan gå helt fint. Tjelden er en robust type. Den går gjerne i fjæra og gjerne der hvor det er litt mudderbanker som blir blottlagt på fjære sjø. Der finner den muslinger som blåskjell og så videre.

De store tidevannsforskjellene i nord bidrar til å holde maten tilgjengelig. På Måsøya er det tett opp mot tre meter mellom høyeste og laveste vannstand.

– Hvis det ikke er islagt, kommer de til maten to ganger i døgnet. Og tjelden er ganske tøff. Den tåler brukbart med kulde bare den kommer til maten sin.

Jan Erik Røer fra NOF svarer på dine fuglespørsmål

Jan Erik Røer tror tjelden har gode muligheter til å klare resten av vinteren i Finnmark.

Fristes av mildvær

Selv om tjelden er en trekkfugl, er den ikke blant dem som trekker langt. Rett over Nordsjøen finner den fine vinterforhold i Storbritannia og Vadehavet – en grunn kyststrekning i Danmark, Tyskland og Nederland.

– Så trekker de nordover i mars–april, sier Jan Erik Røer.

– Men det er en liten tendens til at de sitter der nede og tenker: «Nå var det vårlig, nå kommer det noen sønnavinder. Kanskje jeg skal prøve meg å se hvordan det står til nordpå?» Så kan de ta av sted.

Røer sier tjelden gjerne kan dukke opp lenger sør i landet i februar hvis det er mildvær og sønnavinder. Dessuten er det noen få hundre tjeld som overvintrer i Norge, de fleste av dem Verdal i Trøndelag.