Fiskemottak stengt etter dårlig hygiene

På grunn av slett hygiene har Mattilsynet stengt Norway Seafoods anlegg i Skarsvåg i Nordkapp

Filetarbeidere i Mehamn.

Et Norway Seafoods-anlegg i Skarsvåg ble stengt på grunn av dårlige hygieniske forhold. Det er nå vasket ned og gjenåpnet. Her filetarbeidere i arbeid ved Norway Seafoods anlegg i Mehamn. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Vi ser så alvorlig på dette at vi stenger bruket. Vi stenger også muligheten til å ta imot usløyd fisk i framtiden, sier distriktssjef Per Helge Enoksen i Mattilsynet til Finnmark Dagblad.

Mattilsynets kontrollører har gjennomført inspeksjon ved Norway Seafoods anlegg i Skarsvåg i Nordkapp. Her oppdaget de dårlige hygieniske forhold ved anlegget, som gjorde at de fattet to vedtak straks.

Dumpet fiskeavfall nær kaia

Det ene vedtaket fastslår at bruket må stenge ned sin produksjon og vaske ned fiskemottaket, alle fiskekarr, samt rydde og vaske slusen inn til produksjonslokalene. Mattilsynet må godkjenne vaskingen før bedriften får ta anlegget i bruk igjen.

Det andre forholdet gjelder dårlig håndtering av fiskeavfall.

– De tømte fiskeavfall utfor moloen, i nærheten av kaia. Det er forbudt. Forskriftene sier at næringsmiddelavfall skal fjernes på miljøvennlig og hygienisk måte, og skal ikke være en kilde til forurensing, sier distriktssjefen til avisa.

Har vasket ned anlegget

Produksjonsdirektør Per Gunnar Hansen i Norway Seafoods sier at påleggene fra Mattilsynet om hygienen er utført, og de er operative igjen.

De får likevel ikke sløye fisken på land ennå. Fiskere som vanligvis leverer fisken i Skarsvåg må derfor selv sløye den ombord, og levere fra seg ferdig sløyd fisk.