Hopp til innhold

– Man får eksklusiv førsterett på et land som ligger på topp fem på internasjonale lister

I sommer kan nordmenn utnytte ferieaktiviteter som til vanlig er fullbooket av utenlandske turister. Spesielt er familier på jakt etter en aktiv ferie dette året. Hvor vil du reise? Stem nederst i saken.

En topp mellom Mefjordvær og Senjahopen på Senja.

Interessen for norgesferie øker. Dette er fra en topp mellom Mefjordvær og Senjahopen på Senja i Troms.

Foto: Hege Enge Dekkerhus

Reiselivseksperter råder nå nordmenn til å ta ferien i eget land, både for å redde norske reiselivsbedrifter, og for å få en opplevelse av gamlelandet som en sent vil glemme.

Mange har innsett at sommeren kanskje ikke blir slik som de har tenkt, og reiselivsaktører ser nå at interessen for norgesferie har økt kraftig.

Visit Norway har blant annet sett en økning på 300 til 400 prosent i interesse på familieopplevelser i forhold til samme periode i Norge i fjor. Samtidig har interessen økt for en sommerferie i Nord-Norge.

– Nå får man en eksklusiv førsterett på et land som ligger på topp fem på de fleste store internasjonale lister, sier leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway, Katrine Mosfjeld.

Spesielt høyt på listen står unike overnattingssteder. Mange ser også etter en aktiv ferie med familien sin.

– Mange orienterer seg rundt hytter, eller spesielle overnattingssteder som tretopper, glamping og spesielle hoteller. Det er et også en betydelig økning i søk på opplevelser som er familievennlige, slik som gårdsferier, sykkelturer og aktive ferier ute i naturen, forteller Mosfjeld.

Fottur over Romsdalseggen, mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal

Fottur over Romsdalseggen, mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal.

Foto: Laila Bergheim Ommedal

Facebook-gruppe vekket interesse

For en måned siden opprettet tre kamerater fra Kristiansand Facebook-gruppa «Tilbring sommeren i Norge», der målet er at nordmenn skal kunne hente inspirasjon fra hverandre når man skal legge planer for en sommer i eget land. En av dem var Didrik Hægg.

– Vi startet gruppa fordi vi ønsket å gjøre noe positivt for folket i forbindelse med koronasituasjonen, sier han, og legger til:

– Og det er noe den norske reiselivsnæringa vil ha behov for nå, at vi bruker våre lommebøker hjemme i tida vi har i vente.

Gruppen har nådd over 220.000 medlemmer. Her legger de ut bilder og videoer, og deler reisetips med hverandre.

– Medlemstallet er helt vanvittig. Det er tydelig at dette har truffet en nerve hos folk. En kan inspirere andre, og ikke minst også bli inspirert til å besøke noen nye steder eller attraksjoner enn de man har besøkt tidligere i Norge.

Sommeridyll på Senja med Okshornan i bakgrunnen.

Sommeridyll på Senja med Okshornan i bakgrunnen.

Foto: Stein Eirik Simonsen
Breitinden, Senja.

Breitinden, Senja.

Foto: Truls Jørgensen Aasnes
Blikkstille fjord i Bergsfjord på Senja.

Blikkstille fjord i Bergsfjord på Senja.

Foto: Hege Enge Dekkerhus
Utsikt mot Segla på Senja.

Utsikt mot Segla på Senja.

Foto: Stein Eirik Simonsen

Senja ny favoritt?

Mens Lofoten topper lista over steder folk henter mest informasjon om på Visit Norway, mener Katrine Mosfjeld i Visit Norway at det finnes mange gode alternativer til den verdenskjente øygruppa.

– Dersom Lofoten er fullt, så er det ingen grunn til panikk. Du finner fantastiske og like gode opplevelser på Helgelandskysten, i Bodø og Salten, Senja og i Vesterålen. Ellers vil jeg legge til at Nordkapp også er på topplisten vår, og i år vil vi ha den for oss selv.

Hægg forteller at det særlig er to steder som får mye oppmerksomhet i Facebook-gruppa.

– Lofoten er det mye engasjement rundt, og så er det Senja, med midnattssola oppe i nord, som også er en gjenganger.

– Men det kommer bidrag fra hele landet. Vi ser virkelig at hele Norge bidrar, og det kommer bilder og reisetips fra alle kriker og kroker av vårt vakre land, sier han.

Hægg sier at når folk spør etter tips så er det alt fra familier som vil på campingtur, til folk som vil prøve en ny topptur, eller oppleve en by eller severdighet som byr på mye kultur og historikk.

Fjelleventyr med en magisk utsikt. Her har fra Kongeporten på Senja.

Fjelleventyr med en magisk utsikt. Her fra Kongeporten på Senja.

Foto: Truls Jørgensen Aasnes

Oppfordrer til å prøve nye ting

Mosfjeld mener imidlertid at ettersom det blir mindre trangt om plassen, så er dette sommeren for å prøve det man ser utenlandske turister gjør i Norge.

– Ikke gjør det du alltid gjør, men book deg en guide og dra på den moskussafarien eller bli med ut for å padle under midnattssolen. Gjør de tingene som gjør at Norge har nådd toppen av det fineste i global sammenheng, foreslår Mosfjeld.

Stryn og Loen

Dette er fra Loen, innerst i Nordfjord i Stryn kommune, Vestland fylke.

Foto: Cynthia Lien

Populært med norgesferie – hvor vil du dra?

Norgesferie har, uavhengig av korona, blitt mer populært med årene.

I 2019 var det for første gang flere som foretrakk Norge som feriedestinasjon over utlandet. Da planla seks av ti nordmenn å ta ferien i eget hjemland.

Men hvor ønsker du å reise hen?

Flere nyheter fra Troms og Finnmark