Hopp til innhold

Se alle forslagene: Her kan du dra på ferie i Norge

Reiselivseksperter råder nå nordmenn til å ta ferien i eget land, for å redde norske reiselivsbedrifter. Vi gir deg noen forslag!

Norgesferie

Kanskje kan padling i vakkert vær i Sognefjorden friste? Her fra Solvorn i Sogn og Fjordane.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Reiselivsnæringen var blant de første som virkelig fikk kjenne på konsekvensene av koronaepidemien. Tidlig måtte de permittere ansatte, og de vil slite dersom epidemien vedvarer, forteller Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis.

– Dette vil jo være helt avhengig av hvordan koronakrisa utvikler seg fremover, men allerede nå kan vi jo konstatere at reiselivsstatistikken ikke vil være et pent syn.

– Jeg frykter det vil bli et konkursras, dessverre. Både innenfor reiselivsnæringa og andre bransjer.

Derfor oppfordrer hun nå nordmenn til å legge sommerferien i Norge.

– Hvis ting normaliserer seg etter hvert, så tenker jeg at folk må tenke på sitt eget hjemland. Handle lokalt og bruke norske bedrifter.

– Opplev ditt eget land. Jeg kan love at det vil man være glad for at man valgte å gjøre, forteller Baik.

Målfrid Baik NHO Arktis

Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Oppdag nye steder

Norgesferie har blitt mer populært med årene. I 2019 var det for første gang flere som foretrakk Norge som feriedestinasjon, over utlandet. I fjor planla nemlig seks av ti nordmenn å ta ferien i eget hjemland.

Ane Mari Braut Nese, leder i Friluftsrådenes Landsforbund, mener nordmenn nå har en glimrende sjanse til å oppdage steder i Norge man ikke har sett før.

– Noen er veldig flinke på å gå turer daglig og ukentlig, men det med ferie er vi nok litt dårligere på. Vi reiser rundt og opplever hele verden, men det er ganske mange fine plasser i Norge også, som mange ikke har sett enda.

Ane Mari Braut Nese

Ane Mari Braut Nese er leder i Friluftsrådenes Landsforbund.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Vi må tenke på at folk kommer fra andre land hele tiden for å se og oppleve det fine og flotte vi har i Norge. Nå kan vi benytte sjansen selv også, sier hun.

Hun legger til at ferie i eget nærområde også er et alternativ til en billigere ferie.

– Hvis du holder deg i ditt eget område, og ikke reiser så langt, så trenger du kanskje ikke fly eller å overnatte, eller du kan ta med deg et telt. Ellers kan man overnatte i hytter og gapahuker som er satt opp rundt om i hele landet.

Men hvor kan man dra? Vi har funnet et lite utvalg «skjulte perler» som du kan utforske i sommer (bildene er tilfeldig utvalgt, fra emneknagger på Instagram).

1. Husøy, Senja

Et lite idyllisk fiskevær på yttersiden av Senja med 311 fastboende. Dette er det mest aktive fiskerisamfunnet på Senja. De eldste husene er festet ekstra godt i underlaget for å tåle det værharde klimaet. Tidligere var det bare båtforbindelse dit, men nå knyttes øya til fastlandet med molo og tunnel.

2. Gjevilvatnet, Oppdal

Et lite fjellvann 600 meter over havet i Oppdal kommune. Her er det en hvit sandstrand med navn «Rauøra», og du finner en turisthytte i umiddelbar nærhet. I tillegg er det svært populært å telte eller overnatte ute i området, og du har lett tilgang til flotte toppturer.

3. Luovttat, Tana

Rullesteinsfjæra i Tanafjorden er en opplevelse i seg selv. Fargerike og glattslipte rullesteiner som nesten ser ut som de er malt pryder området. Fjæra ligger bortgjemt til, omtrent to kilometer fra parkeringsplassen. Det er nok mange som ønsker å ta med seg steiner for å pynte hjemme – men det er faktisk forbudt!

4. Solvorn, Luster

Solvorn i Sogn og Fjordane er en liten bygd på vestsiden av Lustrafjorden. Dette er et yndet badested på sommeren. Her kan du velge om du vil overnatte på Norges eldste luksushotell, eller på et hostell, der du kan plukke epler for å betale for overnattingen.

5. Åkrasanden, Karmøy

Åkrasanden ble i Dagbladet en gang kåret til Norges fineste strand. Her er kanskje det nærmeste du kommer middelhavsstemning i Norge, og stranden ryddes for tang og tare hver sommer.

6. Fykantrappa, Glomfjord

Fykantrappa, to timer fra Bodø, ble bygget i 1919. Trappen har 1129 trinn, og ble bygd for å lage en snarvei til fjellet Nedre Naver for rallarer for å lede vannet til Glomfjord Kraftverk. Det er 1,7 kilometer å gå hele ruten, og på toppen ser du utover den vakre Glomfjorden.

7. Trandal, Ørsta

Trehusken i Trandal er en populær kulisse for å ta nydelige bilder. Du kan svinge deg fram og tilbake under treet mellom storslåtte fjell i Hjørundfjorden. Men for å komme deg hit må du enten gå over fjellet, ta fergen eller hurtigbåten.

8. Blåisvatnet, Lyngen

Blåisvatnet ligger idyllisk plassert ved foten av Lenangsbreen på Lyngenhalvøya. Det nydelige blå vannet forklares med smeltevann med mye saltpartikler fra isbreen. Lyngen er velkjent for mektige fjelltopper og fantastiske turmuligheter. For å komme til Blåisvatnet må du gå i nesten fem kilometer, og siste del av løypen må du klatre over ur og større steiner.

9. Alta Canyon, Alta

Alta Canyon er Nord-Europas største canyon. Man kan se den enten til fots, fra elvebåt på Altaelva, kano eller guidet tur med buss/bil. Det er en flott vandretur å gå inn til et høyde der du får panoramautsikt over store deler av canyonen.

10. Rødberg, Numedal

Rødberg er en av de store dalene på Østlandet, også kjent som «middelalderdalen». Her er det høye fjell, og du kan få et unikt glimt av norsk historie og kulturarv ved å besøke en av de mange stavkirkene og middelalderrøttene.

11. Rallarvegen, Geilo

Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei. Det er en anleggsvei som ble laget i forbindelse med byggingen av Bergensbanen i forrige århundreskifte. Veien er 8 mil, og starter i Haugastøl.

12. Myken, Rødøy

Et lite fiskevær langt ute i havet på Helgeland, med ni fastboende. Her kan du for eksempel overnatte på Myken fyr, oppleve midnattssola og fiske på storhavet. Du kan bade i havet, eller ro fra skjær til skjær.

13. Longyearbyen, Svalbard

Trenger man egentlig å forklare Svalbard? Her kan du oppleve polarsommeren i fargerik flora og midnattssol, og lære om øygruppas uberørte villmark.

14. Hove, Arendal

Her kan du overnatte på en litt annerledes måte – kan det for eksempel friste med et glampingtelt eller et mongolsk yurt? Hove ligger vakkert til med hav, skjær, holmer og skog på alle kanter. I tillegg byr Arendal på sandstrender, rullesteinstrender og ofte svært fine somre.

15. Vetvika, Bremanger

Vetvika er en perle av et sted som ble fraflyttet på 1950-tallet. Her kommer du deg bare fram om du går over fjellet eller tar sjøveien. Her er det kritthvite strender, bratte fjell på tre kanter og blått hav.