Hopp til innhold

Må bygge offshore helikopterbase i Barentshavet

Før oljeselskapene får lov til å hente ut olje fra Johan Castberg-feltet, må de først etablere en helikopterbase til havs.

Skrugard

Johan Castberg-feltet (tidl. Skrugard og Havis) ligger i Barentshavet utenfor kysten av Finnmark.

Foto: Statoil

Den klare beskjeden kommer fra Petroleumstilsynet selv.

– Dette er ganske langt fra land. Det er nødvendig at utbyggingen av Johan Castberg sikter inn til å bidrar med en infrastruktur til en del av Barentshavet, der det ikke finnes andre faste punkt, sier informasjonssjef Inger Anda i Petroleumstilsynet.

Johan Castberg ligger midt mellom Vest-Finnmark og Bjørnøya, med 200 kilometers avstand til land.

– Det er viktig at lisensen, med Statoil i spissen, tar et ansvar og bygger ut en innretning som kan bidra på mange måter i dette området. Dette skal være en stasjon for mellomlanding av helikoptre, hvor de kan finne en trygg havn i et område hvor det ikke er annen infrastruktur, sier hun.

Johan Castberg utgjør det så langt største oljefunnet i Barentshavet. Med 400 til 600 millioner fat olje, betyr feltet for alvor startskuddet for petroleumsvirksomheten i nord.

For 2014 varsler petroleumstilsynet et strengere regime for å sikre utbygginger med sikkerhet i høysetet.

– Det betyr at vi går høyere ut på banen og følge selskapene tettere opp. Vi vil sørge for at det nødvendige samarbeidet og avtalene mellom selskapene kommer på plass.

NRK lyktes ikke å få kommentar fra Statoil i denne saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark