Hopp til innhold

Lundteigen: Skjerp kontrollen på Storskog

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen vil innføre grensekontroll, og nekte innreise for alle asylsøkere som har opphold i Russland.

Per Olaf Lundteigen (Sp)

NEI TIL FOLK UTEN VISUM: Per Olaf Lundteigen vil at Norge kun skal ta imot flyktninger fra andre Schengen-land. Han vil nekte innreise for alle som reiser via Russland.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Strømmen av flyktninger og migranter setter daglig nye rekorder. Tirsdag var det 196 mennesker som kom til Storskog for å be om beskyttelse i Norge.

Svaret fra stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) er å langt på vei stenge grensa. Ingen skal få komme inn hvis de ikke har visum.

– De som har kommet fra Afghanistan eller Syria via Russland og prøver å komme inn til Norge, vil bli stoppet etter den grensekontrollen. Det er trygt for dem å være i Russland.

Mange år i Russland

Lundteigen viser til at mange av dem har bodd i Russland i en årrekke. Men grensa skal også stenges for dem som har reist raskt gjennom landet, mener han.

– Det er en desperat situasjon for veldig mange mennesker i Afghanistan og Syria. Jeg forstår godt at de bruker de muligheter som er for å komme vekk fra krig og elendighet. Men hvis en reiser via Russland, reiser en via et trygt land, og da må en søke opphold der.

Utlendingsdirektoratet sier Norge må være forberedt på å ta imot enda flere flyktninger, og derfor mener Lundteigen at det haster med å avvise flyktninger som ikke kommer fra et Schengen-land.

– Vil ikke dette også være en provokasjon overfor Russland?

– Det vil være en praksis som er rimelig identisk lik med det som i dag fungerer med den finske grensa, hvor det ikke er en slik tilstrømming som over den norsk grensa fra Russland.

– Kryp til korset

Trine Skei Grande

– Russisk politikk gjør at Norge få flere flyktninger enn Finland,sier Trine Skei Grande (Venstre).

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det ikke er mulig å stenge grensa. Hun tror det er en del av et storpolitisk spill at så mange asylsøkere kommer over grensa til Norge, mens bare et fåtall kommer til Finland.

– Det er helt klart at russisk politikk gjør at Norge få en annen tilstrømming enn Finland. Løsningen her ligger på russisk side. Da må vi krype til korset og ha en dialog med russerne for å se om vi finner noen gode løsninger.

Lundteigen mener Norge bør «opptre klokere enn det vi har gjort» overfor Russland.

– Jeg synes det var trist at vi ikke kunne delta på de markeringer som var etter andre verdenskrig, for eksempel, når vi vet hor stor innsats russiske styrker gjorde for å drive nazistene ut av Norge.

Han mener reaksjonene etter Russlands annektering av Krim har økt konfliktnivået.

Retur til Kabul vil avskrekke

I Stortingets spørretime varslet Erna Solberg innstramminger. Hun vil også prøve å avsanne ryktet om at det er enkelt å få opphold i Norge.

Det viktigste med det vil være å returnere noen til Kabul, sa statsministeren.

Siste fra Troms og Finnmark