Hopp til innhold

Matprodusenter fortviler – får ikke levert ut mat til kundene i tide

Næringsliv og politikere ber om krisehjelp til matprodusenter i Nord-Norge.

Karl-Alberth Hansen

Karl Hansen i Karls fisk og skalldyr fortviler over at matvarer blir liggende på lager. Han er en i rekken av produsenter i Nord-Norge som sliter med å få transportert ferskvarene ut til kundene.

Foto: Svenn A. Nielsen

– Vi har fått et kjempeproblem, vi får ikke varene frem til kundene våre. Vi er helt avhengige av at transportørene får varene frem til riktig tid, sier Karl Hansen.

Han er daglig leder i fiskebedriften Karls fisk og skalldyr. Bedriften hans leverer varer til både restauranter, butikker og fiskebiler.

I fjor sendte bedriften hele 110 tonn sjømatprodukter med fraktselskapet Bring Frigo, til Kirkenes i nord og til Bodø i sør.

Men etter at det tidligere datterselskapet til Posten Norge la ned kjøle og frystransporten fra Tromsø 1. mai, får verken han eller andre lokale matvareprodusenter levert varene til kundene sine i tide, slik at de kommer fram ferske.

Nå frykter Hansen at han blir nødt til å permittere de ansatte. For ikke nok med at det kjøres færre turer. På grunn av koronaen er heller ikke hurtigruta i drift som normalt.

– Vi står midt oppi koronakrisen, og nå har vi fått denne krisen i tillegg. Kundene våre er fortvilte på lik linje med oss, sier Karl Hansen.

I onsdagens spørretime i Stortinget tok Ap-leder Jonas Gahr Støre saken opp med statsminister Erna Solberg.

– Det kan godt tenkes at vi har markedssvikt på noen områder. Fiskeri- og sjømatministeren har nesten ukentlig videomøter med næringen for å identifisere flaskehalser. Vi skal se på hvordan vi kan løse den type spørsmål. Vi forsøker å ha tett oppfølging av næringer som kan få problemer på grunn av denne situasjonen. Jeg tar med meg dette og er sikker på at fiskeriministeren følger opp, sa hun.

– En krise nummer to

Det nye distribusjonsselskapet, som overtok 1. mai, tilbyr langt færre utkjøringer i uka.

I tillegg har koronakrisen gjort at det ikke er alternative transportmetoder, med kun et begrenset antall flyavganger. Hurtigruten går heller ikke som vanlig.

Lasse Rød ved sjømatbedriften Dragøy i Tromsø sier de kan kjøre selv over kortere avstander, men at det ikke er noe de egentlig er rigget for.

– Problemet vårt er både å få varer og betjene de kundene som skal motta varer. Det henger også sammen med koronapandemien. Det er stillstand. Det betyr enda mindre transport, volum og økonomi i det å frakte, sier Rød.

Og han legger til:

De driver Dragøy AS. Nina Dragøy Rød og Lasse Rød

Nina Dragøy Rød og Lasse Rød driver sjømatbedriften Dragøy AS.

Foto: Marita Andersen/NRK

– Vi produserer mat. Det er det bedriften vår gjør. Andre har bedrifter som transporterer. Over lengre avstander er vi avhengige av en transport som samler opp bestillinger og frakter varene. Ellers er det ikke økonomi i det.

Direktøren i næringsforeningen i Tromsø mener staten nå bør ta et samfunnsansvar og sørge for å subsidiere varetransport i nord.

– Dette er tragisk. Disse aktørene er allerede veldig berørt av koronakrisen, etter som de leverer varer til restaurantbransjen som har vært stengt ned. Når vi i tillegg får en problematikk med transport, blir dette som en krise nummer to, sier vikarierende direktør i Tromsø næringsforening, Lene Wium.

Ber om hjelp for å få matvarene frem

– Vi lever i et langstrakt land og spesielt her i nord er det veldig store avstander. Dersom vi skal ha samme tilbud over hele landet, er det nødvendig med tilrettelegging fra statlig hold, sier hun.

Hun ber om hjelp slik at leverandørene kan får varene sine frem til markedet.

– For eksempel en type koronapakke. På lengre sikt må det ses på om det er grunnlag for å ha dette som et samfunnsansvar fra statens side, der de kan tilrettelegge slik at det er lønnsomt og lukrativt for aktører å kjøre transport.

Cecilie Myrseth

Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth for Arbeiderpartiet tar saken med varetransport i Nord-Norge opp med distriktsministeren.

Foto: Pål Hansen / NRK

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Troms, Cecilie Myrseth, sier det er en fortvilet situasjon for leverandørene i Nord-Norge.

Hun vil ta saken opp på Stortinget og har sendt spørsmål til distriktsministeren.

– Vi står allerede oppi en krise hvor det er altfor mange permitterte og altfor mange bedrifter har en usikker tid i møte. Når vi da har bedrifter som klarer seg bra, er vi nødt til å gjøre alt vi kan for å sikre at de også vil gjøre det fremover, sier Myrseth.